Spring naar de content

Bierapp Untappd maakt van de kroeg een schoolplein

In de geschiedenis van de kroegcultuur is niets zo ontwrichtend geweest als de uitvinding van de smartphone. Wie pak ’m beet 15 jaar geleden vijf minuten te laat de kroeg binnenstapte vond zijn kameraad in een geanimeerd gesprek met de barman over de halfschele linksbuiten van Ajax. Wie nu 5 minuten te laat is, ziet een vriend verstoord opkijken uit een WhatsApp-conversatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Vroeger spotte je sporadisch een blind date, nu zitten diverse Tinderduo’s ongemakkelijk een Instagramfilter over elkaars gezicht te fantaseren. Maar de allergrootste verandering is gekomen met Untappd. Voor wie het niet kent. Het is een (social) app waarmee gebruikers bijhouden welke (speciaal)biertjes zij hebben gedronken.

Tot enkele jaren geleden was een rondje halen, zeker in exclusief mannelijk gezelschap, vrij gemakkelijk. Je telde het aantal personen op je vingers en stak die vervolgens op richting de bar (die bacolul moest gewoon niet zeiken). De barman tapte vaasjes. Heineken, Amstel, Brand of Bavaria. Of in het oosten Grolsch, onder het adagium ‘Grolsch bier is gezond, Heineken smekt naar stront’. Inmiddels heeft iedere godvergeten buurtkroeg minstens 8 soorten bier op tap/fles. Trippel, dubbel, IPA, blond, bock, stout, saison met koriander & steranijs, wit. De lijst is oneindig.

En dat is precies het probleem. Untappd houdt namelijk ook bij hoeveel verschillende biertjes je hebt gedronken. Dodelijk. Zet ergens een teller op en mannen maken er een competitie van. Ooit bezocht ik een zwembad waar de glijbaanafdaling werd getimed. De winnaar klokte 6,19 seconden. Wel landde hij op de rug van een vijfjarig jochie dat – in koor met zijn moeder – hysterisch begon te krijsen. Detail.

Drang

Dankzij Untappd willen volksstammen volwassen mannen (en soms ook vrouwen, hoera emancipatie!) zoveel mogelijk verscheidende bieren drinken en beoordelen op de app. Dat maakt het bestellen in de kroeg een onmogelijke opgave. Eerst wist je wat vrienden wilden. Bier! Iets lastiger werd het met de introductie van meerdere soorten op de tap, maar al snel had men een eigen voorkeur. IPA, bijvoorbeeld. Maar met Untappd vraagt de kroegbezoeker zich niet af ‘waar heb ik zin in?’, maar ‘welk biertje heb ik nog niet ingecheckt?’

De drang naar het constant uitproberen van nieuwe bieren brengt interessante problemen met zich mee. Laatst klaagde een vriend dat hij de bierkaart in zijn stamkroeg had ‘uitgespeeld’. Of we niet ergens anders heen konden? Pas over twee weken zou een nieuwe level worden toegevoegd, waarmee hij bedoelde dat de wisseltap dan vervangen wordt.

Knikkers

Ingecheckte biertjes zijn de knikkers van volwassen mannen. En net als vroeger op het schoolplein zijn de regels even willekeurig als ingewikkeld. Velen vinden dat je pas een nieuw biertje mag inchecken als je minstens de helft van het glas hebt leeggedronken. Twee slokjes is geen proeven volgens de puristen. Een ander gelooft pas dat er gedronken is als de check-in vergezeld gaat van een foto. Weer anderen menen dat je een ieder type biertje maar eenmaal mag inchecken en alcoholvrij telt sowieso niet.

Bij 500 Schültenbrau ben je namelijk een sneue zwerver, maar met 500 verschillende speciaalbieren à €4,50 heet je een fijnproever. En nog erger is dat je – net als vroeger op het schoolplein – zelfbenoemde kenners hebt. Ze hadden 2000 knikkers, wisten vroeger alles van bommen, kattenogen en turtles. Diezelfde jochies zeggen nu zonder gêne dat amarillo hun favoriete hopsoort is. Een advies. Zet het niet in je Tinderprofiel.

Onderwerpen