Spring naar de content

Een leidraad in de berichtenstorm na de aanslag in Londen

De Britse hoofdstad werd gisteren opgeschrikt door een aanslag, gevolgd door een storm aan berichtgeving, waardoor het moeilijk werd om overzicht te houden. Maar wat gebeurde er gisteren precies?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Chronologie

Omstreeks 15.40 onze tijd rijdt een auto op de Westminster Bridge in op voetgangers. De dollemansrit komt vervolgens tegen een hek ten einde, waarna de dader uitstapt en met een mes op toegesnelde agenten insteekt. Kort daarna komt de dader door politiekogels om het leven.

De slachtoffers

Er wordt in de eerste berichten gesproken over een dodental van vijf. Bijna 24 uur na de aanslag is een officieel cijfer gegeven van vier doden. Hieronder bevindt zich de dader, en ook de aangevallen politieagent, de 48-jarige Keith Palmer, verloor helaas het leven. Een vrouw belandde in de Thames, maar kon snel gered worden. Het aantal gewonden is significant hoger. Een bus moest uitwijken voor de auto waarin de dader reed.

In totaal raakten er veertig personen gewond bij de aanslag. De gewonden komen uit elf verschillende landen: twaalf Britten, drie Fransen, twee Roemenen, vier Zuid-Koreanen, twee Grieken, een Duitser, een Pool, een Ier, een Chinees, een Italiaan en een Amerikaan.

De dader

Inmiddels is bevestigd dat de dader een radicaal-islamitische achtergrond is, en komt er mondjesmaat meer informatie binnen over deze persoon. Premier Theresa May bevestigde onder meer dat de dader in het Verenigd Koninkrijk geboren was en in het vizier van de Britse veiligheidsdienst MI5 was vanwege vermeende islamitische denkbeelden.  Later komt de politie met een statement. De vermoedelijke dader is Khalid Masood, een Brit geboren in Kent. Hij is een bekende van de politie, al bevat zijn strafblad slechts het in bezit hebben van wapens en de drug GHB. Hij wordt in 2003 voor het laatst veroordeeld voor het dragen van een mes in het openbaar.

Volgens persbureau Reuters is de aanslag inmiddels door terreurorganisatie IS opgeëist, dat dit via haar eigen persdienst genaamd Amaq bekendmaakte. Of het echt in opdracht van IS uitgevoerd is, is nog onzeker. In het verleden claimde de terreurorganisatie vaker aanslagen gepleegd door daders die op eigen houtje handelden.

De tekst gaat verder onder deze tweet. 

De nasleep

Weinig steden moeten zo voorbereid zijn op een terroristische aanslag als Londen, een stad die in het (recente) verleden al vaker opgeschrikt werd door aanslagen. De berichtgeving over de aanslag is een bewijs dat de Londenaren adequaat handelden. Van alerte omstanders tot een staatssecretaris die toevallig ter plaatse was en mond-op-mondbeademing verleende. De Britse antiterreureenheden voerden direct grote acties uit in Londen, Birmingham en een aantal andere plekken.

Inmiddels zijn bij deze acties acht verdachten opgepakt. De Londense burgemeester Sadiq Khan ontving kritiek omdat hij volgens velen te lang op zich liet wachten met een reactie. Inmiddels kwam Khan met een statement, waarin hij de politie- en hulpdiensten uitvoerig prijst. Verder drukt hij de inwoners van Londen en haar bezoekers op het hart om niet bang te zijn. “Londen blijft een van de veiligste steden ter wereld,” aldus Sadiq Khan.

Ook de reactie van Theresa May lijkt er een van Britse standvastigheid te zijn. Het aloude, oerbritse devies ‘Keep Calm and Carry on‘ (daterend van een poster uit de tijd van de bombardementen op Londen in Tweede Wereldoorlog) komt ook hier weer terug. Westminster Bridge is inmiddels weer open, en hoewel het hele land in een hogere staat van alertheid verkeert is er meer voor nodig om de Britten bang te maken. Of in de woorden van Theresa May: “We zijn niet bang en terroristische aanslagen zullen onze vastberadenheid niet schaden. Onze waarden zullen zegevieren.”

Onderwerpen