Spring naar de content
bron: Screenshot Zembla

Terugkijken: hoe een klimaatmisvatting onze huizen moet gaan verwarmen

Om te kunnen voldoen aan de eisen het in klimaatakkoord van Parijs moet Nederland op zoek naar duurzame manieren van energieopwekking. Dat kan door een toename van windenergie, al wordt er meer en meer gegrepen naar de biomassa-industrie als de reddende engel. Maar laat die industrie volgens de programmamakers van Zembla nu juist schadelijk zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Er zijn op dit moment ruim tweehonderd biomassa-installaties in ons land, die verwarmen op kleine schaal woonwijken of sportcentra. Daarnaast wordt er nog steeds veel energie geproduceerd in kolencentrales. De Nederlandse energiemarkt moet nog de nodige stappen om de klimaatdoelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.

Volgens demissionair minister Henk Kamp van Economische zaken is de verbranding van hout en biomassa onmisbaar voor het behalen van die doelstellingen. Critici zijn juist bezorgd. Om te moeten voldoen aan onze energiebehoefte zou ons Nederlandse bos in één jaar compleet kunnen verdwijnen.

Verenigde Staten

Daarom importeren onze energiemaatschappijen biomassa in de vorm van gekapt hout. Dat hout is verwerkt tot houtsnippers, die de biomassa-installaties voorzien van brandstof. Die snippers komen veelal uit het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Zembla reist af naar grootste producent van houtsnippers in die regio. In 2016 produceert marktleider Enviva 3 miljoen ton aan houtpellets, allemaal voor de export. Alleen moet er meer en meer hout worden gekapt. Hierdoor verdwijnt niet alleen resthout, volgens Europa de enige legitieme bron van biomassa, in de versnipperaar maar hele bomen. De vraag naar dit soort biomassa leidt dus tot kaalkap.

Drama

Energieproducent RWE, een voorvechter van biomassaenergie voor Nederland, stelt dat er geen kaalkap mag plaatsvinden, maar het wijst resthout uit kaalgekapte bossen niet af. Alleen worden deze kaalgekapte natuurlijke bossen vervangen door aangeplante naaldbomen. Dat is allereerst een drama voor de biodiversiteit, volgens Amerikaanse natuurorganisaties.

Daarnaast zouden deze aangeplante bomen de CO2-uitstoot van de biomassaverbranding moeten compenseren. Alleen duurt het decennia voordat deze bomen evenveel CO2 opnemen als hun gekapte voorgangers. Stuitender is dat wereldwijd is afgesproken dat de C02 die uit houtverbranding komt, niet meetelt. Zembla ontmaskert in haar uitzending deze fout in de denkwijze rond biomassa en kaart de kaalkap op een eerlijke wijze aan.

De uitzending is hier te zien of door op de onderstaande afbeelding te klikken.

Zembla

Onderwerpen