Spring naar de content

Terugkijken: op de Filipijnen laat de president drugsverslaafden afslachten

In het Westen kennen we de Filipijnse president Rodrigo Duterte als een man van megalomane en stoere uitspraken. In zijn eigen land zien critici hem als de leider van een doodseskader in de oorlog tegen drugs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Ga weg uit mijn stad en land als je bezig bent met drugs, anders vermoord ik je.” Het zijn woorden die je niet snel verwacht van een president, maar voor de Filipijnse president Rodrigo Duterte zijn het geen onalledaagse uitspraken. Sinds de voormalige burgemeester van de stad Davao afgelopen juni aan de macht is in het Aziatische land verkeert het in een drugsoorlog.

Doodseskaders

Volgens de Filipijnse politie heeft deze oorlog al aan 3600 mensen het leven gekost, maar andere bronnen reppen over 5000 tot meer dan 7000 doden. Dat is zelfs voor een president, die opschept over zijn eigen moorden en stelt dat hij ‘met alle plezier drugsverslaafden afslacht’ een hoog aantal.

Het verschil tussen de geschatte aantallen doden liggen aan het feit dat niet alleen de politie de drugsverslaafden en de drugsdealers afjaagt. Er zijn ook verschillende doodseskaders in de hoofdstad Manilla. In een documentaire van The New York Times schept een lid van een moordteam op dat hij twee dagen geleden nog iemand vermoordde. “We vermoorden mensen die de samenleving tot last zijn,” stelt hij. Nog schrijnender is het feit dat hij niet bang is om aangehouden te worden: “De president zorgt er wel voor dat ik vrijkom.”

Ophangen

Niet alleen Filipijnen in de drugscène lopen gevaar. Ook mensenrechtenadvocaten in het land moeten oppassen, zei Duterte laatst. “Ik heb een boodschap voor hen: You can all go to hell.” Ook EU-politici die zich kritisch uitlaten aan het adres van de Filipijnse president komen niet goed weg. “Jullie moeten stoppen met jullie bezig te houden met onze zaken,” sprak de president afgelopen week. “Anders hang ik jullie met alle plezier op.”

Duterte is niet iemand om ruzie mee te krijgen. Dat weten de Europarlementariërs nu ook. Zij zullen niet zo snel een trip naar de Filipijnen boeken. Het nadeel is dat de Filipijnen zelf ook niet weg kunnen in een land vol gevaar. “We zitten nu al aan minimaal 5000 doden in een paar maanden. Reken maar uit hoeveel doden er gevallen zijn na 6 jaar,” voorspelt een fotojournalist in de documentaire.

Het is een huiveringwekkend vooruitzicht.

De documentaire van The New York Times over de Filipijnse drugsoorlog is hieronder te bekijken. LET OP: De film bevat schokkende beelden.