Spring naar de content

Vriend & vijand over ‘monarch van het juiste clubje’ Matthijs van Nieuwkerk

Al elfenhalf jaar straalt Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Na het recente vertrek van zijn eindredacteur stellen recensenten dat hij over het hoogtepunt heen is. Vriend & vijand over een zelfverklaard ‘mozaïek van neurosen’ dat zich zelden laat interviewen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“In het ideale geval geeft De Wereld Draait Door de eerste slinger aan je avond. Gevat, relevant, je bent in een half- uur bijgepraat. Maar Matthijs van Nieuwkerk duikt de laatste tijd te vroeg weg van de camera na zijn ratelende opening. Hij verspreekt zich, zonder foutjes soepel weg te lachen. De wallen die donkerder worden. De rode ogen. Het hoofd dat meer gebogen is – niet als een roofdier dat op scherp staat, maar als een oude leeuw die moe is. Het hakkelen, de foutjes. Zelfs zijn haar is futloos.”
Maaike Bos, Trouw, 14 februari 2017

“Per tv-show lijkt hij over minder fut te beschikken om zich door het uurtje live televisie heen te praten; het oogt alsof hij in ge- dachten elders verkeert. Insiders uit de nabije tv-omgeving van Matthijs denken te weten wat daarvan de oorzaak is: het volslagen onverwachte vertrek van zijn trouwe rechterhand Dieuwke Wynia (47), die de laatste elf jaar zijn eindredacteur was, de journalistieke eindverantwoordelijke van DWDD.”
Story, 1 februari 2017

“In 2011 dreigde ze ook al afscheid te nemen. Van Nieuwkerk zei toen in Broadcast Magazine: ‘Als Dieuwke naar BNN was gegaan, was ik gestopt met DWDD. Beter kan ik haar belang voor mijzelf en het programma niet uitdrukken.’”
Maaike Bos

“Als je langer dan tien jaar op tv bent, wordt er als vanzelf beweerd dat je over het hoogtepunt heen bent. Dat werd over Barend & Van Dorp ook gezegd. Ik neem aan dat Matthijs daar hartelijk om lacht. Ik vind hem nog heel sprankelend. Als je een goede speler bent, blijf je een goede speler, ook al vertrekt een goede coach.”
Frits Barend, sportjournalist en uitgever

“Het is frappant dat wij van de media schrijven dat de DWDD is ingedut en over zijn hoogtepunt heen lijkt, terwijl de kijkcijfers toch echt iets anders laten zien. Het programma bereikt zo’n 1,3 miljoen mensen.”
Jean-Pierre Geelen, mediaredacteur de Volkskrant

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.