Spring naar de content

Gluur binnen bij Amsterdamse belastingontwijkende kantoren mét kamerplant

Kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, verkreeg landelijke aandacht met haar diverse controversiële kunstprojecten. Zo maakte ze onder andere een handtas van haar zieke kat en ging ze op reddingsmissie voor de uitgezette Afghaan Feda Amiri. Voor haar laatste project organiseerde Simonse een excursie langs belastingontwijkende bedrijven op de Zuidas in Amsterdam. De enige bezienswaardigheid van dit belastingparadijs: één kamperplant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Een eerste excursie van de zogenaamde Kamerplant Tour is inmiddels achter de rug. “Geslaagder dan wij hadden durven dromen,” laat Tinkebell via haar Facebookpagina weten. Zij bedacht de excursie nadat ze het boek Het Euro Evangelie van financieel journalist Arno Wellens onder ogen kreeg. “Door het lezen van Arno’s boek Het Euro Evangelie kwam ik achter de ‘kamerplant regel’ van de Amsterdamse belastingdienst. Die regel moet het moeilijker maken voor brievenbusfirma’s om in Nederland slechts op papier geregistreerd te staan met als doel belasting te ontwijken.”

Kamerplant

In plaats van slechts een brievenbus moeten de bedrijven dus een levende kamerplant op kantoor houden. Het gevolg: leegstaande kantoren met slechts een enkele kamerplant. Op de tour geeft Wellens een rondleiding langs bedrijven uit onder andere Rusland, Portugal, Oekraïne en volgens de kunstenares een obscuur kantoor van de president van Moldavië. Volgens Simonse gaan er door gebruik van de kamerplanten vele belastingvrije miljarden om via deze kantoren. Hoe deze belastingontwijkende constructies precies werken legt Wellens uit tijdens de tour.

De Kamerplant Tour is onderdeel van de expositie ‘How On Earth should This Be Art?’ door filmtheater Concordia in Enschede. Tinkebell, die de tentoonstelling samenstelde, stelt in de expositie meerdere keren de vraag waarom bepaalde projecten en objecten de titel van ‘kunstwerk’ dragen. Tinkebell koos vooral voor kunstwerken waarvan het moeilijk te zien is dat het daadwerkelijk om een kunstwerk gaat. Zo lopen er onder meer levende kippen rond. In een bijbehorende serie columns gaat ze dieper in op de vraag: “Waarom ‘the fuck’ is dit nu weer kunst?”

Controversieel 

De controversiële kunstenares verwierf bekendheid nadat zij met haar werk dierenleed wilde aankaarten. Simonse maakte onder andere een handtas van haar zieke kat. De vele negatieve reacties op die actie bundelde ze in 2009 in het boek Dearest Tinkebell. Vanaf 2015 reisde ze onder andere naar India en Afghanistan om de onschuld van de uitgezette Afghaan Feda Amiri te bewijzen. Ook van dit project maakte ze een kunstwerk: de documentaire DIY, een handleiding om de wereld te redden.

De volgende Kamperplant Tours van Tinkebell en Arno Wellens staan gepland op 20 april, 24 mei en 21 juni. Meer informatie over expositie en de tour is hier te vinden.