Spring naar de content
bron: ANP/Jerry Lampen

Hoe Macron zich direct bovenop de internationale apenrots posteert

Veel wereldleiders brachten het Hemelvaartweekend met elkaar door in plaats van met hun families. Eerst was er de NAVO-top in Brussel om vervolgens op Sicilië de samenkomst te vervolgen voor de G7, zij het met een enigszins gewijzigde samenstelling. Naast de bekende gezichten waren er ook de new kids on the block. Deze moesten zich bewijzen tegenover hun internationale collega’s. Hierbij waren er duidelijk twee verschillende stijlen te onderscheiden, waarbij de brute kracht van Donald Trump het af moest leggen tegen de subtiele Franse slag van Emmanuel Macron.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert

De twee bijeenkomsten leverden over het weekend al opvallende momenten op die op het internet veelvuldig aangeklikt werden en mede het beeld van het weekeinde bepaalden.

De handdrukoorlog

Het eerste moment was de ontmoeting tussen Trump en Macron in Brussel op Hemelvaartsdag. Bij een goede ontmoeting hoort een goede handdruk, een discipline waarin Trump een twijfelachtige reputatie heeft opgebouwd. Zoals te zien is in verschillende compilaties – onder meer van CNN – probeert hij bij het handenschudden zijn dominantie duidelijk te maken door zijn collega naar zich toe te trekken.

Met Macron verliep het anders. De Franse president liet zich niet kleineren. Sterker nog: hij viel Trump aan op zijn eigen terrein. De handdruk begon vrij gewoontjes, maar tegen het einde weigerde Macron los te laten wanneer Trump dat wilde. Hij sloot het af door ook nog eens stevig in diens hand te knijpen. Achteraf gaf Macron toe dat het een bewuste strategie was. Hij zag de handdruk als ‘een moment van de waarheid’ waarin hij subtiel wilde laten zien niet met zich te laten sollen. Met succes, Macron één, Trump nul.

Tekst gaat door onder de afbeelding.
Voor de video van de handdruk: klik op de afbeelding of hier

`Bron: ANP/EPA

De handdrukoorlog: deel twee

Bij de eerste groepsontmoeting tussen de dames en heren NAVO-leiders gaat Macron door waar hij gebleven was. Hij arriveert nét iets later dan zijn collega’s. Je zou het Franse nonchalance kunnen noemen, maar waarschijnlijker is dat ook dit een georkestreerde truc was om de aandacht op zich te vestigen en even duidelijk te maken dat hij belangrijk genoeg is om te laat te mogen komen.

Vervolgens lijkt de Franse president recht op Trump af te stevenen. Dan wijkt hij echter uit om eerst de Duitse bondskanselier Angela Merkel uitgebreid te begroeten. De eerste stappen richting Duits-Franse alliantie à la ‘Merkozy’ (zoals de nauwe collega’s Merkel en Sarkozy gezamenlijk genoemd werden, red.) worden zo gezet. Wellicht spreken we binnenkort misschien wel van Mercron, Mackel of Marcel. Nadat Marcon nog enkele andere NAVO-collega’s had begroet was Trump aan de beurt. De Amerikaanse president greep dit moment aan om op jacht te gaan naar revanche in de handdrukoorlog.

De tekst gaat verder onder het filmpje van de handdruk. 

De duw

Trump leek tijdens de NAVO-top vooral bezig met de door Macron aangebrachte imagoschade te herstellen. Het hoogtepunt, of dieptepunt zo men wil, was de gezamenlijke wandeling van de leiders richting de camera’s voor een fotomoment. Uit pure angst niet voorop de foto te belanden duwt Trump premier Dukanovic van de kersverse NAVO-bondgenoot Montenegro hardhandig aan de kant.

Niet alleen fysiek, maar ook met woorden liet Trump zich gelden. Hij sprak zijn bondgenoten streng toe. Ze moesten in zijn ogen meer geld in de NAVO-kas stoppen. Met name de breed lachende Macron leek zich tijdens de speech prima te vermaken en ondermijnde zo wederom subtiel de autoriteit van de Amerikaanse president.

Justin Trudeau

Bij de tweede ronde, de G7 op het Italiaanse eiland Sicilië, zette Macron nog even de puntjes op de i van zijn entree in het spel der wereldleiders. In Brussel had Macron al laten zien een goed gevoel te hebben met wie wel, en met wie niet aan te pappen: Merkel boven Trump. Op Sicilië zag de Franse president zijn kans schoon om ook met de populaire Canadese premier Trudeau nader tot elkaar te komen.

Zoals vandaag ook in de Volkskrant te lezen valt, kunnen Justin Trudeau en zijn team uitstekend uit de voeten met sociale media, waar de premier een hit is. Macron wist waar hij zijn wagonnetje aan moest haken en besloot een wandeling te maken met Trudeau door het idyllische Sicilische landschap. Op het internet smolt men weg. Macron had zijn missie bereikt.

De tekst gaat door onder de foto.

Bron: AFP PHOTO / POOL / STEPHANE DE SAKUTIN

Vladimir Poetin

Over het algemeen kijken we verder vrij negatief terug op de twee grote bijeenkomsten. Om de Volkskrant te quoten, was het ‘een fiasco’. Of zoals Angela Merkel de discussie over klimaat omschreef: “Heel erg moeizaam. Om niet te zeggen: heel erg onbevredigend.” Trump probeerde vooral duidelijk te maken dat hij de regels bepaalde, maar niemand leek naar die regels te willen luisteren. Toch was er één iemand die wél met opgeheven hoofd naar huis kon: Emmanuel Macron. De Franse president heeft op het wereldtoneel laten zien meer te zijn dan een broekie van 39.

Vandaag is er nog een derde ronde voor de Franse president. In Versailles ontmoet hij de Russische premier Vladimir Poetin. Op de ontmoeting staat de nodige spanning. “Vele kwesties in de toekomst hangen af van deze eerste ontmoeting,” zei de Russische ambassadeur in Frankrijk Alexander Orlov. Aan de eerste handdruk was dit alvast te merken: deze was een stuk oppervlakkiger dan eerder dit weekend.

Onderwerpen