Spring naar de content
bron: Jinek

Terugkijken: Jesse Klaver blikt terug op mislukte formatie en roept collega’s op

Na een oorwassing in de Tweede Kamer toog Jesse Klaver naar Jinek om verder uit de doeken te doen waarom de formatie in zijn ogen gestrand is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Tijdens het zoveelste formatiedebat in de Tweede Kamer zijn de verwijten voor GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver niet van de lucht. Eerst luchten Pechtold, Rutte en Buma in de wandelgangen hun hart, met het ‘bestuur alsjeblieft’ van Mark Rutte als emotioneelste bijdrage. “Zelfs de meest linkse regeringen in Europa kunnen met dit type afspraken leven,” aldus de VVD-leider over de op tafel liggende Noord-Afrika-deal.

Zijn CDA-collega Sybrand Buma is ronduit boos. Volgens hem heeft GroenLinks zich onverantwoord opgesteld. “Je moet beseffen dat geen enkele regering kan leveren wat GroenLinks wil,” vindt Buma. Volgens Pechtold gaat besturen niet enkel om papieren wetten, maar om ‘het beleid dat je ervan maakt’.

Tijdens het debat houdt Klaver voet bij stuk. Hij herhaalt dat zijn partij zich altijd heeft verzet tegen de deal met Turkije, omdat vluchtelingenveiligheid in Turkije een ‘papieren werkelijkheid’ is.

Oud nieuws

“Er heerst bij de andere partijen gemeende teleurstelling, maar wij willen geen oorlogsvluchtelingen terugsturen en ook niet naar een onveilig land” meent Klaver later bij Jinek, maar wel allemaal oud nieuws. “Dit was ook ons standpunt toen het op 15 mei brak.”

De fractievoorzitter ziet de tweede ronde onderhandelingen meer als een ultieme poging. Aan de andere kant betichten andere partijen zijn Groenlinks van zwalkend onderhandelen. Zo zou er afgelopen donderdagavond een akkoord op tafel liggen.

“We dachten dat we water zagen branden toen hij donderdagavond toch akkoord ging,” erkent een ingewijde tegen de Volkskrant. Een dag later blijkt Klaver niet akkoord te zijn.

Tunesië

Volgens de jonge politicus ging het niet om de tekst, maar om de inhoud van het beleid. “Je gaat weinig mensen in de wereld vinden die de tekst van Herman Tjeenk Willink die vinden dat de tekst in het eindrapport niet deugt. Dat is een beschrijving van het internationaal recht, maar ik ga geen mensen naar een onveilig land sturen.”

Als voorbeeld noemt hij Tunesië. Klaver gelooft niet dat het land wel een veilige basis kan vormen voor Afrikaanse vluchtelingen.

Daarnaast prijst Klaver dat zijn partij het geprobeerd heeft en roept zijn collega’s op hetzelfde te doen. “Ik vind dat andere partijen die nog niet de poging hebben gewaagd dat ook moeten proberen.”

De gehele uitzending van Jinek is hier terug te kijken.

Onderwerpen