Europol waarschuwt voor vrouwelijke jihadisten

Europol, de Europees overkoepelende politiedienst, belicht in haar jaarrapport het fenomeen van de terugkerende vrouwelijke jihadisten. Die blijken, net als minderjarigen, steeds vaker een belangrijke en uitvoerende rol te spelen in het plegen van aanslagen.

Maar liefst 142 pogingen tot terreur vonden in het afgelopen jaar plaats op het Europese continent. Daarvan hadden er zeventig Groot-Brittannië als doelwit, 23 Frankrijk, zeventien Italië en nog eens tien waren tegen Spanje gericht. Ook Griekenland (6 aanslagen) Duitsland (5), België (4) en Nederland (1 poging tot een aanslag) komen op te lijstje van Europol voor.

Links-extremisme

Daarbij gaat het overwegend om aanslagen die verband houden met etno-nationalisme, links-extremisme en separatistische bewegingen in Italië en Noord-Ierland. Het merendeel van de terreurdaden mislukte of kon op tijd worden verhinderd, zo stelt Europol in haar jaarrapport.

Bloedigste aanslagen

Slechts een klein deel — 13 om precies te zijn — betreft jihadistische terreur. Deze aanslagen waren op hun beurt wel de bloedigste. 142 doden en 379 gewonden waren het gevolg van onder meer de bomaanslag op vliegveld Zaventem, of een aanslag met een vrachtwagen die op een menigte inreed zoals in het Franse Nice of op de Berlijnse kerstmarkt. Opvallend is dat er een sterke toename te zien is in het aantal vrouwelijke jihadisten die een uitvoerende rol vervullen bij deze aanslagen.

Aanslagen
Bron: ANP/EPA/Yoan Valat

Als voorbeeld noemt de dienst de mislukte aanslag op de Notre-Dame in september van het afgelopen jaar. Toen probeerden drie gesluierde vrouwen gasflessen te laten ontploffen in de nabijheid van de kathedraal. Volgens Europol is deze aanslag weliswaar mislukt, maar laat communicatie op social media zien dat veel jonge vrouwen door de vrouwelijke jihadisten geïnspireerd zijn.

“Vrouwen, kinderen en jongvolwassenen krijgen steeds vaker een operationele rol toebedeeld in terreurnetwerken. Ze leveren niet enkel ondersteunende diensten, maar voeren ook aanslagen uit,” zo stelt Europol directeur Rob Wainwright. Hij geeft ook aan aan dat vrouwelijke militante jihadisten in het Westen minder obstakels in de weg krijgen gelegd dan hun mannelijke evenknie. Waar in 2015 nog maar 18% van de in verband met terreur gearresteerde mensen een vrouw was, is dit aandeel in 2016 gestegen naar 25%.

Drones

Europol waarschuwt in haar jaarrapport verder ook voor het gebruik van drones. Middels speciaal aangebrachte explosieve ladingen kunnen terroristen de vliegobjecten inzetten voor een gerichte aanslag. Zo zou ook Salman Abedi, de 22-jarige zelfmoordterrorist van Manchester, over specifieke instructies hebben beschikt die hem in staat hadden gesteld een droneaanval uit te voeren.

Aan de andere kant geeft Europol ook aan dat het aantal jihadistische terroristische aanslagen in de EU afgenomen is. Daarnaast zijn er in vergelijk met voorgaande jaren veel meer terreurverdachten gearresteerd; meer dan 1.000 in 2016. Ook zou volgens de politiedienst de hoeveelheid propagandamateriaal van de Islamitische Staat sterk gedaald zijn. IS leidt op het moment zware verliezen in de laatste nog door haar gecontroleerde gebieden in Irak en Syrië.