Spring naar de content
bron: ANP/Jeroen Jumelet

Eigen friet eerst in Brugge

Is een extra korting voor eigen inwoners op een frietje discriminatie of niet? Dat is de vraag die op dit moment bij onze zuiderburen speelt. Twee frituren in Brugge verkopen hun frieten namelijk tien procent goedkoper aan Bruggelingen. ‘Eigen volk eerst,’ lijkt zo ineens voet in de aarde te hebben gekregen onder het culinaire uithangbord van België.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Een frietje met joppiesaus en een kipcorn bestellen in twee frituren in Brugge. 7,50 euro alstublieft. In ieder geval als u een toerist bent in de Vlaamse stad en van het historische centrum komt genieten. Mocht je hetzelfde frietje toevallig met een plat Brugs accent bestellen, betaal je 70 cent minder.

Band

Tien procent korting voor een inwoner van Brugge is heel normaal volgens Gauthier Gevaert, de uitbater van het Brugsch Friethuys. “We willen niet alleen op die massa toeristen ­mikken, maar willen ook een band smeden met wie hier vaak komt,” zegt Gevaert, die niet alleen staat. Ook bij een andere frietzaak, Chez Vincent, betalen toeristen meer voor een frietje.

De tekst gaat onder deze tweet verder.

Legaal

Pure discriminatie, vond een gedupeerde toerist die een klacht indiende bij de Belgische Federale overheidsdienst Economie. Die dienst moet de voorwaarden voor een competitieve, duurzame en evenwichtige goederen- en dienstenmarkt scheppen in België.

Het FOD Economie gaf de frietzaken gelijk. “Het is perfect legaal om op basis van objectieve redenen, zoals inwoner zijn van een stad, een korting toe te kennen,” vertelde een woordvoerder van de dienst tegen de Vlaamse krant De Standaard.

De korting dient namelijk als klantenkaart voor de Bruggelingen. Zolang de klant maar op voorhand weet wat de regels zijn, doen de frituren niets verkeerd. Discriminatie op basis van ras of geloof – door bijvoorbeeld alle blanken of alle moslims tien procent korting geven – mag daarentegen niet.

Sympathiek

Zelfs burgemeester Renaat Landuyt steunt de frietenbakkers. Hij noemt de korting zelfs ‘sympathiek’. “Er komen hier tot zes miljoen toeristen per jaar,” zegt Landuyt. “Dat maakt van Brugge een dure stad. Dit soort kleine gestes is dan leuk. Het is de vrijheid van de uitbater om dat te doen.”

Dus wees gewaarschuwd bij uw volgende bezoek aan Brugge, beste toeristen. Of oefen op uw Brugse accent. Het kan in uw portemonnee namelijk flink wat geld schelen.

Onderwerpen