Japan wapent haar burgers tegen mogelijke Noord-Koreaanse raketaanvallen

Japan verkeert in hoogste alarmfase door de nimmer aflatende stroom aan raketproeven door Noord-Korea. Burgers worden voorbereid op raketaavallen met saringas of een kernkop.

Japan
Beeld: ANP/EPA

Pyongyang heeft dit jaar al tien raketproeven uitgevoerd, waaronder een met een Hwasong-12-raket. Die bereikte een hoogte van meer dan 1.300 mijl en kwam uiteindelijk op slechts 200 mijl van de Japanse kust in het water terecht.

De Japanse regering heeft als reactie op de proef een gedetailleerd advies opgesteld voor haar burgers. Hierin staat wat de Japanners het beste kunnen doen om te overleven.

Veiligheidscampagne

Zo moet de bevolking in het geval van een raketaanval plat op de grond gaan liggen, wegblijven van ramen en deuren en het hoofd met handen beschermen tegen rondvliegende brokstukken. Deze en andere tips worden uitgezonden door 43 televisiezenders, terwijl liefst 70 kranten stukken publiceren over hoe de bevolking zich het beste kan beschermen.

Ondertussen voeren scholen, kantoren en wooncomplexen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog evacuatie-oefeningen uit. Op straat zittende kinderen — die braaf wachten op het einde van de ontruimingsoefening en instructies krijgen hoe ze zich het beste kunnen gedragen — zijn een alledaags gezicht in Japan geworden.

Sarin

Bij een aanval zullen burgers worden gewaarschuwd via een systeem dat momenteel ook wordt gebruikt om steden te waarschuwen bij aardbevingen en tsunami’s. Ondertussen loopt de verkoop van schuilkelders storm. Er is zelfs sprake van een wachtlijst en dat ondanks de hoge kostprijs van meer dan 250.000 dollar. Ook filtersystemen — die de lucht reinigen van straling en dodelijk gas — zijn niet aan te slepen en worden speciaal uit Zwitserland geïmporteerd. Er bestaan in Japan namelijk grote vrees voor een aanval met gifgas.

De Japanse premier Shinzo Abe uitte onlangs publiekelijk de vrees dat Noord-Korea zijn raketten van sarin zou kunnen voorzien voordat deze op Japan worden afgevuurd. De Japanners zijn niet geheel onbekend met het krachtige en dodelijke zenuwgas. In 1995 werd sarin door een Japanse sekte gebruikt in de metro van Tokyo, wat leidde tot 12 doden en duizenden gewonden.

Nederland

De situatie in Japan doet denken aan Nederland in 1968. Rond de Cubacrisis had de Nederlandse overheid al foldertjes huis-aan-huis laten verspreiden, met instructies over wat te doen bij een atoomaanval. Onder de tafel gaan zitten, bijvoorbeeld.

De tekst gaat onder deze instructievideo uit 1961 verder. 

De boekjes veroorzaakten nogal wat paniek onder de bevolking, waardoor werd besloten ook een film te maken over de gevolgen van een atoomaanval.

In deze film — in 2005 ontdekt door televisieprogramma Andere Tijden zou te zien zijn hoe marineschepen worden ingezet om met sproei-installaties radioactieve neerslag te verwijderden. Ook kreeg de bevolking handige tips, bijvoorbeeld hoe je met de stofdoek radioactief stof uit je huis moet verwijderen. De film is evenwel nooit afgekomen.

Japan
Ook in Zuid-Korea volgt men de Noord-Koreaanse raketproeven met argwaan. Beeld: ANP/AFP Foto/Jung Yeon-Je

Anti-raketsystemen

Om een mogelijke raketaanval van Pyongyang af te weren beschikt Japan over een geavanceerd Aegis-antiraketsysteem, dat door de Japanse marine voor verdedigingsdoeleinden is aangeschaft. Dit systeem kan echter enkel raketten onderscheppen tot een hoogte van 650 mijl, wat het onbruikbaar maakt in het geval van een aanval met de Hwasong-12.

Een alternatief waarover de Japanse strijdkrachten beschikken is de Patriot PAC-3 surface-to-air, een raket-onderschepper. Doordat de Hwasong-12 met extreem hoge snelheid vliegt is het echter geenszins zeker dat de patriots hem op tijd weten tegen te houden.

Verondersteld wordt dat Japan een doelwit voor Noord-Koreaanse agressie is dankzij de 50.000 daar gestationeerde Amerikaanse troepen, waarvan de meeste gelegerd zijn in de luchtbasis op Okinawa. Na de Tweede Wereldoorlog was het Japan niet toegestaan ​​om een eigen leger te hebben, waardoor de Verenigde Staten een zware militaire aanwezigheid in het land hebben.