Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Fabrice Coffrini

Grootste kunstsupermarkt ter wereld is overweldigend en inspirerend

Tijdens Art Basel, de grootste kunstbeurs voor moderne kunst ter wereld, trokken veel Nederlandse kunstliefhebbers naar Zwitserland. Lees hier over de ervaringen van een Nederlandse kunstenares die naar Basel toog. En valt er in eigen land voor de Nederlandse kunstbeurzebliefhebber te genieten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie
Art Basel
Beeld:

Op deze Zwitserse kunstbeurs Art Basel stond voor ongeveer 3,4 miljard dollar aan kunstwaarde – klaar om bekeken en verhandeld te worden. Bijna honderdduizend kunstliefhebbers bezochten de afgelopen maand de grootste supermarkt van moderne kunst. Een deel van Nederlandse bezoekers kreeg zelfs de kans om met een speciale wagon van NS International naar het kunstfeest af te reizen.

Tijdens de reis naar Basel kregen drie duo’s een college Moderne Kunst en werden ze in de watten gelegd. Zo kwamen ze volledig ontspannen in de Zwitserse stad aan. Glaskunstenares Joke van Lier was een van de gelukkigen en stapte op 17 juni met een bevriende kunstenares op de trein naar Basel.

De tekst gaat hieronder verder. 

Kunstprikkels

Eenmaal aangekomen in Basel was het kunst dat de klok sloeg, vertelt de 63-jarige Van Lier. “We hebben eigenlijk amper wat van Basel gezien. Alle tijd die er was, hebben we voor de kunst gereserveerd.” Van Lier en haar vriendin en mede-kunstenares Trees liepen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat langs kunstinstallaties en andere werken. “We vroegen ons van tevoren af of we dat wel vol zouden houden, maar we werden keer op keer geprikkeld en bleven doorgaan.”

Art Basel
Beeld:

Ze zagen werken van bekende kunstenaars als Pablo Picasso en Mark Rothko, maar ontdekten ook veel nieuwe kunstenaars. “Onze fotocamera’s staan vol,” merkt Van Lier op. “We hebben heel veel inspiratie opgedaan.”

Art Basel was zelfs voor een vaste kunstbeurzenbezoeker als Van Lier een overweldigende ervaring: “Je zou bijna zeggen dat er te veel kunst was.” In eigen land probeert ze zoveel mogelijk beurzen te bezoeken. Er zijn 15 grote Nederlandse kunstbeuzen, waarvan de meeste in het voorjaar zijn, maar wat hebben de komende maanden nog in petto voor de Nederlandse kunstliefhebber en kunstverzamelaar?

Pan Amsterdam 

Deze kunstbeurs komende november in de RAI is de grootste antiek- en kunstbeurs van het land. Van kunst uit de oudheid tot aan moderne kunstvormen: alles is op één beursvloer te vinden.

Parijs en Londen

Voor de internationaal georiënteerde liefhebber is Frieze in Londen een hele interessante optie. Deze kunstbeurs, die tijdens het begin van de eeuw ineens op kwam zetten, koppelt durf en ondernemerschap aan kunst. Daarmee is het de jarenlang toonaangevende Parijse beurs Fiac voorbijgestreefd. Beide beurzen zijn in oktober te bezichtigen. Fiac is van 19 tot 22 oktober en Frieze van 5 tot 8 oktober.

Rotterdam Contemporary Art

Dit jaar trok deze Rotterdamse kunstbeurs van de Cruise Terminal naar het World Trade Center. Dat was volgens veel critici een goede stap. De beurs trok meer galerieën en meer bezoekers. Dat biedt perspectief voor de komende editie volgend jaar februari.

Onderwerpen