Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

Ahmed Marcouch is het zoveelste progressieve mikpunt van Wilders

Als stadsdeelvoorzitter presenteerde Marchouch in 2009 de zogenaamde ‘homonota’, waarmee hij discriminatie van homoseksuelen binnen de islam bespreek wilde maken. In Slotervaart organiseerde hij een voetbalwedstrijd tussen homoseksuele en Marokkaanse jongeren en maakte hij een statement door mee te varen tijdens de Canal Parade. Over de kritiek die hij kreeg te verduren zei hij in 2014 tegen het Parool:  “Het onderstreept de urgentie van de strijd voor emancipatie van homoseksuelen. We maken kleine stapjes vooruit. Binnen de islamitische gemeenschap wordt het thema bespreekbaarder, al gaat het een stuk langzamer dan je zou willen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

In 2011 kreeg Marchouch de eerste LHBT-Innovatieprijs, onderdeel van de Jos Brink-prijs, uitgereikt van toenmalig OCW-minister Marja van Bijsterveldt. Marchouch: “Ik ontleen voldoening aan het idee dat ik mensen soms aan het denken kan zetten. Je zit niet in de politiek om op de tent te passen. Natuurlijk zou ik me liever met andere zaken bezighouden, maar zolang het noodzakelijk is, zal ik hierover spreken.”

Salafistische propaganda

Marchouch was sinds 2010 Tweede Kamerlid namens de Partij van de Arbeid. Hij diende onder andere een initiatiefwet in om verbale en seksuele intimidatie van vrouwen en homo’s strafbaar te stellen. Hij pleitte onlangs eveneens  voor een verbod op salafistische organisaties. “Ook in Nederland worden we door de salafistische ideologie overspoeld,” zei hij in een interview met de Volkskrant.

“Ik ken bijna geen winkeltje met islamitische kledij en boeken waar geen vertaalde salafistische propaganda te koop is. Jongeren die vragen hebben over hun geloof en die het Arabisch niet voldoende beheersen, komen zo gemakkelijk in aanraking met Nederlandstalige salafistische propaganda. Salafisten kapen zo de islam terwijl ze in feite een minderheid zijn in de moslimgemeenschap.”

Protest

PVV-leider Geert Wilder tekende dinsdag protest aan tegen de komst van de nieuwe islamitische burgemeester. “De heer Marcouch is fan van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi en wilde van Amsterdam Nieuw-West een islamitisch stadsdeel maken. Hij lijkt mij meer geschikt als burgemeester van Rabat dan van Arnhem,” liet Wilders weten. Al in 2005 kwam het ‘fandom’ van Marcouch voor de islamist Yusuf al-Qaradawi in opspraak. Als woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën zou hij subsidie hebben aangevraagd om al-Qaradawi voor een conferentie naar Nederland te laten overvliegen. “Ik heb nergens subsidie voor aangevraagd.

Dat is een mythe,” reageerde Marcouch op het bezoek van de controversiële sjeik. Wel verdedigde hij het doel van de conferentie: “Na de moord op Theo van Gogh heerste er grote paniek in de moslimgemeenschap. De moslimgemeenschap veroordeelde de moord op Van Gogh niet ondubbelzinnig. Die moslimgemeenschap begreep alleen dat men iets van de moslims hier wilde horen. Maar er zijn hier geen gezaghebbende moslimintellectuelen die kunnen uitleggen dat de islam heel goed is te verenigen met democratie, vrouwenrechten en dergelijke. Wij wilden dat iemand van het kaliber van Al-Qaradawi publiekelijk zou verklaren dat de moord op Van Gogh een weerzinwekkende misdaad was.”

Nieuwe taak

De nieuwe burgemeester van Arnhem maakt zijn start in een roerige periode. Eerder verlieten vier wethouders het college en de stad bestaat sinds vorige maand uit een minderheidscollege van SP, D66 en CDA. “Ik lees dat natuurlijk ook,” reageert Marchouch in een gesprek met Radio Gelderland. “Ik denk dat het ontzettend belangrijk is dat je als college, als raad en als bewoners continu voor ogen kan houden wat je gemeenschappelijk hebt, namelijk de stad Arnhem en het belang van bewoners.”

Ahmed Marchouch sprak slechts kort over zijn toekomstige taak als burgemeester en de focus die hij in zijn nieuwe baan zal leggen. “Als burgemeester ben je verantwoordelijk en belangrijk voor de openbare orde en de veiligheid in de stad. Die kerntaak is de basis voor alles wat je wilt bereiken voor het ondernemen en het iets maken van je leven. De stad kan niet zonder die basis en ik wil me daar voor inzetten.”