Spring naar de content
bron: Pexels

Beleggingsangst? Nergens voor nodig

Je bank betalen om je spaargeld te stallen, dat wil niemand. Toch is de kans op een negatieve spaarrente reëel. Het wordt daarom tijd om verder te kijken dan het spaarsysteem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het zijn rare economische tijden. Aan de ene kant kraait het CBS victorie over de staat van de Nederlandse economie. ‘We’ zijn immers met 3,4 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar; een teken dat we de economische malaise eindelijk hebben weten af te wenden. Aan de andere kant gaat de Nederlander – samen met de bankenwereld – nog niet mee in de euforie. We hebben vertrouwen – het consumentenvertrouwen kwam in april op het hoogste niveau in zestien jaar – in de economie, maar tegelijkertijd potten we een groot deel van ons geld op.

Op dit moment hebben Nederlanders zo’n 340 miljard euro aan spaargeld op de bank staan, terwijl de spaarrentes blijven dalen. Het is tegenwoordig dromen van de procenten die je vroeger kreeg op je spaargeld. Zonde natuurlijk om je spaargeld te laten staan. Dan kan je eens op zijn Ruttes een ‘nieuwe auto of een nieuw huis’ kopen, maar je kan er meer mee doen.

Pre-2008

Je kan het namelijk gaan beleggen. De aandelenmarkten zijn volop in beweging. Wie verder kijkt dan de aandelenmarkt, ziet dat er met beleggingen nog steeds goede rendementen te behalen zijn. Vooral op de lange termijn is dit een goede optie. En nee, dat is niet zo zwaar en onveilig als het vroeger leek. Het bankwezen wordt een stuk beter gereguleerd dan het tijdperk pre-2008.

In dertig jaar voor rampjaar 2008 konden bankiers en banken als Lehman Brothers, Fortis, Freddie Mac en Fannie Mae de mazen in de wet gebruiken om risicovolle investeringen te doen. Die crisis werd in belangrijke mate geïnitieerd door de stagnerende huizenmarkt in Amerika. Hierdoor werden de als obligaties verpakte hypotheken minder waar en kwamen financiële instellingen – die hadden gehandeld in deze obligaties – in de problemen. Banken leenden elkaar niets meer uit en de kredietcrisis was een feit.

Lehman Brothers ging failliet en andere banken, waaronder ABN Amro en Fortis, werden genationaliseerd. De bankiers hadden hun hand overspeeld.

Scherper toezicht biedt mogelijkheden

Tegenwoordig zijn de toezichthouders een stuk scherper en hoef je niet bang te zijn voor listige bankiers en beleggers die je geld wegsluizen.

Sterker nog: het beheren van een beleggingsportfeuille was nooit eenvoudiger. Je kan naar ING, met 400.000 beleggers de grootste van Nederland. Of naar vermogensbeheerder Robeco, maar met SaxoSelect van Saxo Bank is het voor een belegger, die geen tijd heeft voor een beleggingsportefeuille, mogelijk om het spaargeld beter te benutten dan via een spaarrekening. Ook heeft de belegger online meteen inzicht in zijn of haar portefeuille, die in de gaten wordt gehouden door experts van de bank.

Het systeem heeft samen met toonaangevende financiële instellingen een besturingssysteem, waarin de belegger buitenspel wordt gezet, gebouwd. Het beleggen gaat namelijk automatisch en is gebaseerd op informatie van vermogensbeheerbeleggers. Er komt dus geen emotie bij kijken, omdat alles via algoritmes gaat.

Daarnaast heb je als belegger altijd toegang tot het systeem en kan je op de minuut zien hoe je geld het doet op de beurs en waar het in belegd is. Saxo Bank hanteert een all-in prijs van 0.9% per jaar, terwijl ING de 1 procent benadert. Het is bij Saxo Bank al mogelijk in te stappen vanaf 10.000 euro. Met de huidige mogelijkheden op de beurs is het beter om te wachten met de auto van Rutte en te investeren.