Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Artur Reszko

Klimaatactivisme blijkt een levensgevaarlijke praktijk te zijn geworden

De Britse krant The Guardian is een project gestart met de ngo Global Witness om alle namen te documenteren van mensen die vermoord zijn wegens hun klimaatactivisme. Het is een verborgen crisis die nodig de aandacht vraagt van overheden, bedrijven en investeerders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Maaike Posthuma

In de rurale gebieden over de hele wereld krijgen inheemse bevolkingen steeds meer te maken met de problemen veroorzaakt door grote milieuvervuilende industrieën. Door vervuild water, verdwijnende bossen en uitstervende wilde dieren zien zij geen andere oplossing dan protesteren tegen vervuilende en invasieve industriële projecten.

Berta Cáceres

klimaatactivisme
Beeld:

Zo sprak de Hondurese milieuactiviste Berta Cáraces zich uit tegen de bouw van een van de grootste hydro-elektrische dammen in Centraal-Amerika. Vorig jaar werd zij na vele doodsbedreigingen doodgeschoten en haar zaak kreeg internationale aandacht. Sindsdien komen moorden op milieuactivisten steeds meer voor, met inmiddels een wereldwijd gemiddelde van vier moorden per week.

Het probleem is wijdverspreid: landen als Ierland, Iran, Mexico, China en Thailand worden met het fenomeen geconfronteerd.

De internationale ngo Global Witness is samen met de Britse krant The Guardian begonnen aan een grootschalig documentatieproject. Dit project heeft als doel om alle vermoorde milieuactivisten een naam, gezicht en achtergrond te geven. Hiermee hopen ze internationaal aandacht te vragen voor het steeds groter wordende gevaar dat klimaatactivisten oplopen.

De tekst gaat verder onder het filmpje.

Diep in de jungle

Vorig jaar zijn er zo’n 200 klimaatmoorden gepleegd en in 2017 zijn er tot nu toe bijna honderd moorden gepleegd. Brazilië is verreweg het gevaarlijkste land voor milieuactivisten.

Met name inheemse gemeenschappen worden het hardst getroffen, want hier gebeuren de meeste moorden onopgemerkt diep in de jungle. Sinds 2015 zijn er 132 moorden gepleegd in het grootste Zuid-Amerikaanse land, meestal op activisten die de illegale houtkap in het Amazone-woud bestreden.

Colombia en de Filipijnen volgen Brazilië op met respectievelijk 85 en 75 moorden tot nu toe. De gevaarlijkste industrie om tegen te protesteren is de mijnbouw en residuen. Daarmee waren  in 2016 meer dan dertig moorden mee verbonden. De agribusiness staat op de tweede plek, gevolgd voor illegale houtkap en stropen.

Gevaar van klimaatactivisme

De houtkap-industrieën, stropers, agribusiness en grootschalige damprojecten krijgen negatieve aandacht dankzij de milieuactivisten.

klimaatactivisme
Beeld:

De moorden blijven grotendeels onder de radar, omdat de industrieën de touwtjes in handen hebben en overheden teveel belang bij die industrieën hebben. Bij de zaak van Cácares bleek bijvoorbeeld dat zij al langere tijd op een militaire hitlijst stond.

Het groeiende aantal moorden geeft weer dat milieuactivisme zonder enige oproer de kop in kan worden gedrukt. Het doel van The Guardian en Global Witness is om deze praktijken wereldwijd onder de aandacht te brengen. Hiermee hopen ze bedrijven, overheden en investeerders in de regio onder druk te zetten om deze moorden tot een eind te brengen.

Onderwerpen