Hoe bang moet Europa zijn voor de 173 commando’s van IS?

Volgens gegevens van de internationale politieorganisatie Interpol stuurt Islamitische Staat 173 getrainde zelfmoordcommando’s naar Europa. De zelfmoordbrigades moeten wraak nemen voor de opeenvolgende militaire nederlagen die IS in het Midden-Oosten om de oren krijgt. Toch is het de vraag hoe bang Europa moet zijn voor de zelfbenoemde zelfmoordterroristen van het kalifaat.

Interpol maakte de lijst van uitgezonden terroristen met behulp van inlichtingen van de Verenigde Staten die werden verkregen tijdens de aanvallen op IS-gebied in Syrië en Irak, zo weet de Britse krant The Guardian te melden. De terroristen zouden zijn geïdentificeerd op basis van informatie die gevonden is in schuilplaatsen van IS. Het zou gaan om personen die zich vrijwillig hebben aangemeld als zelfmoordterrorist.

De lijst bevat de familienaam van de terroristen, de naam van hun moeder, een foto, de namen waaronder ze bij Islamitische Staat werden ingelijfd, hun laatste verblijfplaats en de naam van de moskee die ze bezochten.

De tekst gaat hieronder verder. 

West-Europa was nog nooit zo veilig

Ook Europese inlichtingendiensten maken melding van zelfmoordterroristen die verschillende Europese steden als doelwit op het oog hebben. De komst van de terroristen zou daarbij expliciet verband houden met de verliezen die IS in het Midden-Oosten te verduren heeft.

Statement

De verslaglegging rondom westerse wanna be jihadis en terreurbruiden die huilend uit de tunnels van Mosul worden getrokken en smeken om terug naar hun moeder te mogen is bepaald geen goede aandacht voor Islamitische Staat. Aangezien het kalifaat de ondergang in het Midden-Oosten tegemoet ziet, zijn inlichtingendiensten het erover eens dat er een hoge waarschijnlijkheid is dat de terreurorganisatie zich nu op Europees grondgebied richt om een statement te maken en de strijd voort te zetten.

Onduidelijk is nog of de personen die op de lijst van Interpol staan ook al in Europa zijn aangekomen, of nog onderweg zijn. Volgens The Guardian betekent de verspreiding van de lijst dat er informatie wordt verzameld over personen en dat er op een grote schaal terreuractiviteiten worden verwacht.

De tekst gaat hieronder verder. 

Waarom u IS, ISIS en ISIL niet met elkaar moet verwarren

Volgens Interpol zijn de op de lijst genoemde strijders opgeleid om met explosieven om te gaan en moeten ze zoveel mogelijk slachtoffers maken. Voor het uitvoeren van hun terreurdaden zouden deze personen zich via verschillende landen bewegen, om niet op te vallen en hun sporen beter uit te kunnen wissen.

Interpol vraagt politiediensten over de gehele wereld om informatie over de personen op de lijst. Belangrijk daarbij is vooral vast te stellen via welke landen de terroristen hebben gereisd. Daarnaast is Interpol op zoek naar biometrische gegevens, paspoortnummers, activiteiten op sociale media en recentelijk gemaakte reizen.

Moeten we bang zijn?

Toch is het nog maar de vraag hoe bang Europa moet zijn voor de zelfbenoemde zelfmoordterroristen van het kalifaat. Allereerst omdat de strijd in het Midden-Oosten — ondanks alle verliezen die Islamitische Staat lijdt — nog niet gestreden is. Het controleert in Irak nog altijd kleine gebieden en dorpen en is zeer geoefend in het onderduiken in het uitgestrekte woestijngebied in het westen van het land. Van daaruit kan het guerrilla-aanvallen uitvoeren en voor chaos en onrust zorgen.

De tekst gaat hieronder verder.

Mosul is vrij, maar van het kalifaat zijn we nog niet af

Bovendien hebben de jihadisten nog altijd delen van het oosten en het centrum van Syrië in handen. Islamitische Staat kan zijn strijders daar veel beter gebruiken om voor chaos en onrust te zorgen om dan op het juiste moment weer aangesterkt uit zijn schuilplaats te voorschijn te komen om de macht weer naar zich toe te trekken.

Daarnaast moeten we — ondanks de dreiging die van een zelfmoordbrigade uitgaat — niet vergeten dat het in Europa nog nooit zo veilig is geweest, getuige studies van onder meer de Universiteit van Maryland. Het voelt wellicht niet zo, maar de data laten zien dat het aantal slachtoffers van terroristische aanslagen in West-Europa sinds 1970 een neerwaartse trend kent.

De jaren zeventig en tachtig waren juist de tijd van (politiek gemotiveerde) aanslagen. De interne rust op dat vlak is in Europa momenteel ongekend groot. Maar dat kan natuurlijk met een enkele aanslag in een klap veranderen.

Foto: ANP/AFP Foto/Welayat Salahuddin