Spring naar de content
bron: ANP XTRA/Roos Koole

Nederlandse arbeidsmarkt op de goede weg, ondanks onbenut potentieel

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt dat er in het tweede kwartaal van 2017 ruim 1,3 miljoen mensen waren die werk zochten of meer wilden werken. Dit terwijl de werkloosheid in Nederland juist flink daalt en het bruto binnenlands product maar blijft stijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

De groep van 1,3 miljoen mensen is in drieën te verdelen.

Mensen zonder betaald werk

Op de eerste plaats mensen die geen betaald werk hadden, actief naar een baan gezocht hebben én daarvoor direct beschikbaar waren. In het tweede kwartaal waren dat er 451 duizend.

Werkzoekenden

Daarnaast mensen zonder werk die óf naar werk hebben gezocht óf hiervoor direct beschikbaar waren (436 duizend).

Beschikbare deeltijdwerkers

Ten slotte deeltijdwerkers die meer uren wilden werken en hiervoor direct beschikbaar waren (460 duizend). ‘Beschikbaar’ wil in dit verband zeggen dat mensen aangeven binnen twee weken te kunnen beginnen met werken.

Onbenut arbeidspotentieel

Een lichtpuntje in de nieuwe cijfers van het CBS is dat het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel zónder werk, dus mensen die onvrijwillig thuis zitten, gedaald is.

Sinds het begin van de crisis in 2008 nam de hoeveelheid werklozen toe tot bijna 1,2 miljoen personen in het tweede kwartaal van 2014.  Vanaf 2015 is dat aantal gaan dalen, vooral door een afname van het aantal werklozen. Deze afname van het aantal werkelozen heeft te maken met de groeiende economie. Dit heeft namelijk een positief op de werkgelegenheid.

De tekst gaat hieronder verder.

werkeloosheid
Beeld:

 

Aantrekkende werkgelegenheid

Daarnaast is het onbenut arbeidspotentieel mét werk gedaald. Dit wil zeggen dat de behoefte van werknemers om meer te werken beantwoordt is door de werkgever en er dus sprake is van aantrekkende werkgelegenheid. Op het hoogtepunt waren er bijna 600 duizend deeltijdwerkers die meer uren wilden werken. In het afgelopen kwartaal waren dat er nog 460 duizend.

Ook al klinkt het door het CBS genoemde getal van 1,3 miljoen onbenut arbeidspotentieel erg hoog. Het komt er dus op neer dat we op de goede weg zitten. Onze werkloosheid daalt nog steeds. Zeker als je rekening houdt met merendeel van deze 1,3 miljoen mensen die meer willen werken al een baan hebben, maar als deeltijdarbeider werken.

De tekst gaat hieronder verder. 

De werkloosheid is de eerste drie maanden van 2017 met gemiddeld zesduizend mensen per maand gedaald. In maart was ongeveer vijf procent van de beroepsbevolking werkloos. Ten opzichte van de voorgaande jaren is dit cijfer gedaald. In 2016 was 6,4 procent van de beroepsbevolking werkeloos, en daalde de werkeloosheid met vijfduizend mensen per maand.

In 2015 was 6,8 procent van de beroepsbevolking werkeloos. Ten opzichte van de afgelopen twee jaar heeft de werkeloosheid in Nederland een flinke daling meegemaakt.

Onderwerpen