Spring naar de content
bron: Flickr

De Maatstaf: De dodelijkste festivals ter wereld

Een van ‘s lands grootste popfestivals, Lowlands, viert dit weekend zijn vijfentwintigste editie. Op wat anekdotische gekkigheden na gebeuren er op het festivalterrein gelukkig weinig ongelukken. Dat is soms wel anders. Wat zijn de meest bewogen festivaledities van de afgelopen jaren? Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Maaike Posthuma

A Campingflight to Lowlands Paradise gaat ook dit jaar weer in volle glorie van start. En ook deze keer komen er weer grote namen optreden, zoals Mumford & Sons, de Editors, The xx en London Grammar. Het festival is inmiddels niet meer de dwarse tegenhanger van Pinkpop, dat zich met alle macht tegen de gevestigde popartiesten wil verzetten. Het is een gerespecteerd festival waar men niet meer de neiging heeft om alles in de fik te steken.

Lowlands in cijfers

De eerste editie van Lowlands in 1993 had bijna 8000 bezoekers. Dit is inmiddels opgelopen tot een slordige 50.000 festivalgangers, met als hoogtepunt 60.000 bezoekers in 2002. Vroeger kostte een kaartje omgerekend €34, maar inmiddels moet je €175 neertellen voor drie dagen festivalplezier.

Ongevallen

Lowlands is een van de meer onschuldige festivals, maar af en toe kunnen er flinke ongelukken gebeuren, soms zelfs met een dodelijke afloop. Een opsomming van de dodelijkste festivals:

Roskilde, Denemarken (2000): negen doden door verdrukking tijdens Pearl Jam;
Dance Valley, Nederland (2001): zwaar onderkoelde bezoekers door koud en nat weer na een zonnige dag;
Zwarte Cross, Nederland (2010): één dode bij het proefdraaien van een kermisattractie;
Love Parade, Duitsland (2010): het alom bekende incident waar duizenden mensen in een tunnel in paniek raakten en 21 mensen overleden door verdrukking;
Pukkelpop, België (2011): vijf doden door noodweer;
Indiana State Fair, VS (2011): vijf doden door het instorten van een podium;
Thingyan festival, Myanmar (2017, inluiding van het Birmese nieuwjaar): 285 doden door ongelukken en criminaliteit. Dit festival is niet van het onschuldige soort; vorig jaar overleden er 272 mensen;
Festa de Nossa Senhora do Monte, Portugal (2017): elf doden door een omvallende boom.

Woodstock, 1969

En niet alleen op Europese bodem zijn festivals weleens flink misgegaan. We gaan terug in de tijd naar 1969, toen ‘de moeder van alle festivals’, Woodstock, op een ramp uitliep. De hekken en kassa’s waren niet goed gesitueerd, waardoor het festivalterrein werd overspoeld door 400.000 mensen – twee keer zoveel bezoekers als verwacht. Het water en voedsel was veel te snel op. Twee mensen overleden door de bestorming en meer dan 5.000 mensen raakten gewond, waaronder acht zwangere vrouwen die een miskraam kregen.

‘Woodstock of the West Coast’

Slechts zes maanden na Woodstock had een ander Amerikaans festival, Altamont Free Concert, oorspronkelijk de insteek om de flowerpower nieuw leven in te blazen. Een soort ‘Woodstock of the West Coast’, maar dan beter. Dit plan pakte echter niet zo goed uit, nadat het festival verantwoordelijk was voor vier doden. Een dode, het meest bekende geval, was de 18-jarige Meredith Hunter, die in de rug werd gestoken door een Hell’s Angel. Een 19-jarige verdronk en twee andere festivalgangers werden overreden.

Een besmet festival

In 1999 was het weer aan Woodstock. Het festival werd gehouden op de luchtmachtbasis van Griffiss Air Force Base, in Rome, New York, Dit terrein was bestempeld als ‘besmet’ dankzij de voorgaande 50 jaren, waarin gevaarlijke afvalstoffen in stortplaatsen en droge putten op de basis zijn gegooid tijdens militaire operaties.

Het bleek een voorbode te zijn voor een desastreus festival. Onvoldoende watervoorraad, oververhit asfalt waar festivalgangers anderhalf mijl over moesten lopen, seksuele intimidatie, overbevolking en tot overmaat van ramp verschillende branden die waren aangestoken door de festivalgangers.

Glastonworry

In 2005 bestond het Engelse popfestival Glastonbury langer dan veertig jaar, maar dit leidde niet automatisch tot een rustig muziekfestival. Enorme regenval en onweer vielen de festivalgangers ten deel, waardoor de belichting en elektriciteit van de podia in de problemen kwamen. Het campingterrein overstroomde en mensen zwommen naar verluidt hun bezittingen achterna.

‘Walking dead’

Tot slot was in 2015 het festival TomorrowWorld in de VS een roerig festival. Ook dit festival verregende letterlijk, waardoor het buitenterrein volledig transformeerde tot een moerasgebied. Hierdoor werden parkeerplaatsen en ophaalpunten onbruikbaar, waardoor de shuttlebussen niet konden rijden. Dit liet de festivalgangers die het terrein wilden verlaten geen andere keus dan hiken voor meerdere kilometers. Een bezoeker zei zelfs: ‘They left us rot like walking dead.’