Spring naar de content

Trump-Art: de beste politieke cartoons na Charlottesville

Het geweld tijdens de racistische demonstraties in de Amerikaanse stad Charlottesville was volgens Donald J. Trump te wijten aan beide partijen. De Amerikaanse president kreeg na deze uitspraken behoorlijk wat kritiek te verduren en inspireerde kunstenaars en illustratoren tot menig controversiële cartoon. Het werk van de cartoonisten verscheen deze week massaal op de covers. Wij presenteren een eregalerij. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker, bekend om haar iconisch geïllustreerde covers, presenteerde gisteren de voorpagina van het nog te verschijnen augustusnummer. De tekening is vervaardigd door de Amerikaanse illustrator David Plunkert en toont Trump in een zeilboot, waarbij het Ku Klux Klan-masker als grootzeil dient. Volgens kunstredacteur Françoise Mouly van The New Yorker is de prent een uitzondering voor de prijswinnende illustrator, die zich niet vaak waagt aan politiek getinte ontwerpen.

‘Trump zwakke poging tot het terugdringen van haatgroepen – alsof hij bang was kiezers te verliezers – dwong me mijn pen te gebruiken’, vertelde Plunkert over zijn eerste cover voor The New Yorker. ‘Een illustratie geeft mijn gedachtes beter weer dan woorden dat zouden kunnen; het is een lichte benadering op een ongelooflijk eng onderwerp.’

Klu Klux Klan
Het Britse blad The Economist kwam deze week eveneens met een iconische illustratie van Trump met een verwijzing naar de Ku Klux Klan. In de bijbehorende editorial trekt het blad fel van leer tegen de Amerikaanse president. ‘De onduidelijke politiek van meneer Trump vloeit voort uit moreel falen. Sommige tegendemonstranten waren inderdaad gewelddadig en meneer Trump had daar best enige opmerkingen over mogen maken in zijn recente commentaar. Maar door voor- en tegenstanders gelijk te stellen onthult hij zijn oppervlakkigheid.’

Naast The New Yorker en The Economist rouleerden tal van politieke cartoons in de media. Zo maakte The Guardian een Ku Klux Klan-masker van Het Witte Huis en verscheen een Amerikaanse vlaggenstok in de vorm van de Hitlergroet op de cover van Times. Naast de covers verschenen diverse controversiële illustraties via sociale media. Een selectie:

 

 

 

 

 

 

Protest
Artistieke protesten op Trump komen momenteel uit meerdere hoeken. Onlangs schreven we over zangeres Lana Del Rey als pionier van het Trump-protestlied. Zij wordt gevolgd door zangeres P!nk, die afgelopen week haar single What About Us publiceerde, geïnspireerd op het huidige politieke klimaat in Amerika. We hopen dat dit artistieke protest niet zal uitlopen in een heuse Trump-stroming binnen de kunstsector. Toch mogen we hem gerust een ware bron van inspiratie noemen.