Noord-Korea: nieuwe testraket, 1,2 miljoen soldaten, geen rantsoenen

Noord-Korea heeft vannacht voor nieuwe ophef gezorgd door een testraket over Japan te schieten. Het land zet daarmee een stap verder in haar provocaties. Het spendeert circa een kwart van zijn jaarlijkse begroting aan defensie, maar het is niet in staat zijn soldaten te voeden.

Noord-Korea
Zuid-Koreanen kijken naar het nieuws over de raketlancering. Beeld: ANP/AFP Foto/Jung Yeon-Je

Een Japanse filmmaker die in nauw contact staat met burgerjournalisten in Noord-Korea heeft door laten schemeren dat veel van de 1,2 miljoen actieve troepen van het leger ‘in slechte lichamelijke conditie zijn’ en ‘niet in staat zijn om te vechten’. Ondanks dat het land een economische groei laat zien, heeft Noord-Korea zwaar te kampen met de gevolgen van de ergste droogte in anderhalf decennium.

Tekort

Enkele maanden geleden lieten de Verenigde Naties bij monde van haar Voedsel- en Landbouworganisatie al een waarschuwing uitgaan: een analyse van satellietbeelden bracht aan het licht dat de Koreaanse oogsten in 2017 dertig procent lager uit zouden vallen dan in voorgaande jaren.

De VN pleiten dan ook voor hulp voor de Koreaanse boeren. In juli van dit jaar werd de omvang van de landbouwcatastrofe al duidelijk toen de leiding van het Stalinistische land een internationaal bierfestival zonder opgaaf van reden had geannuleerd. Alom werd toen gespeculeerd dat de droogte toch meer problemen had veroorzaakt dan het regime openlijk wilde erkennen.

Noord-Korea
Beeld: ANP/KCNA via KNS/STR

Rantsoenen

Die voedselproblemen vinden ook hun weerslag binnen het Noord-Koreaanse leger. “Er zijn gewoon te veel soldaten die gevoed moeten worden,” stelt de Japanse filmmaker Jiro Ishimaru tegenover de Britse krant The Guardian.

Volgens de Japanner is er binnen de Noord-Koreaanse krijgsmacht daarnaast ook sprake van een wijdverbreide mate aan corruptie. “Hoge militairen eisen een groot deel van de rantsoenen op om deze op de zwarte markt te verkopen.”

“Er blijft bijna niets over voor de gewone soldaten,” zegt Ishimaru. De documentairemaker zegt te spreken uit eigen ervaring. Zo zegt hij gezien te hebben hoe militairen hun uniformen in een rivier aan het wassen waren. “Ze zijn niet in een goede conditie,” zegt Ishimaru. “Je kan duidelijk zien dat ze ondervoed zijn.”

400 gram graan per persoon

Het Wereldvoedselprogramma schat dat ongeveer 70 procent van ‘s lands bevolking van bijna 25 miljoen mensen niet op regelmatige basis beschikt over voldoende, betaalbaar en voedzaam voedsel. Volgens het humanitaire agentschap is het merendeel van de bevolking aangewezen op het publieke distributiesysteem van de overheid. Dat levert graanproducten zoals rijst, maïs en tarwe.

Dat zou echter slechts 400 gram granen per persoon per dag bieden. Dat is een stuk minder dan het door de overheid beoogde doel van gemiddeld 573 gram. Om de nood te lenigen leverde Rusland begin augustus via de VN 800 ton tarwemeel aan Noord-Korea, dat het geïmporteerde voedsel verwerkt tot biscuits en andere graanproducten die vervolgens onder de bevolking worden verdeeld.

Ondanks een overduidelijk gebrek aan voedselzekerheid weigert het Noord-Koreaanse regime echter voedselhulp bij de VN aan te vragen. Het land heeft ook te lijden onder teruglopende inkomsten uit de export als gevolg van internationale sancties. Die zijn de straf voor een tweetal proeven met intercontinentale ballistische raketten in juli van dit jaar. Vooralsnog lijken de sancties echter weinig uit te halen, getuige de lancering van begin deze week.

Hoewel de Noord-Koreaanse bevolking niets te eten heeft, blijft Pyongyang koersen op de ontwikkeling van een kernwapenarsenaal.