Israël oefent een mogelijke invasie van Libanon en Syrië

Israël voert de grootste militaire oefening van de afgelopen 20 jaar uit. De actie bestaat uit een simulatie van een invasie van Libanon, waar Hezbollah strategische posities houdt. Daarnaast hebben twee Israëlische straaljagers een militaire basis in Syrië aangevallen.

Israël
Een Israëlische soldaat tijdens een oefening. Beeld: ANP/EPA/Atef Safadi

Meer dan tien dagen duurt de voorbereidende oefening, die de naam ‘Or HaDagan’ draagt. Israëlische strijdkrachten van de land- zee- en luchtmacht werken hierin samen met verschillende inlichtingendiensten in een gesimuleerde grootscheepse invasie van Libanon. De oefening — waarbij meer dan tienduizend militairen en reservisten tot inzet komen — is een voorbereiding op een mogelijke oorlog met de Sjiitische paramilitaire organisatie Hezbollah. Met die beweging vochten de Israeli’s in 2006 een bloedig conflict uit.

Hezbollah

Volgens de leiding van de Israeli Defense Forces IDF is het doel van de oefening te testen hoe paraat het Noordelijke Commando en de daartoe behorende bataljons van de IDF zijn in een noodsituatie. Tijdens de exercitie zal het kabinet de strijdkrachten het bevel geven om Hezbollah aan te vallen en uit te wissen. Hezbollah moet in een positie worden gebracht waarin het ‘geen capaciteit of verlangen meer heeft om de Joodse staat aan te vallen’, meldt het Hebreeuwse dagblad Haaretz.

De IDF hebben in een verklaring gezegd dat de oefening de belangrijkste van het Israëlische leger van de afgelopen twee decennia is. De exercitie wordt omschreven als een reactie op een ‘significante dreigingstoename voor de IDF en vooral het thuisfront’ door een vijand die ‘zich sterk ontwikkelt in oorlogvoering en het leren en begrijpen van gevechtstechnieken’. De omvang van de militaire oefening heeft ertoe geleid dat Hezbollah zijn strijdkrachten in hoogste staat van paraatheid heeft gebracht.

De oorlog van 2006

Al eerder, in 2006, vocht Israël een oorlog in Libanon. Toen duurde de strijd nauwelijks meer dan een maand. In die tijd vonden meer dan 1.000 Libanezen — overwegend burgers — de dood. Eén miljoen Libanezen sloegen op de vlucht voor het geweld. De infrastructuur van het land werd verwoest, maar Hezbollah werd niet op de knieën gedwongen.

Door succesvolle toepassing van guerrillatactieken wist de paramilitaire militie de Israëlische grondinvasie in zuidelijk Libanon tot een halt te brengen. Met succesvolle raketaanvallen op Israëlische militaire en civiele doelen werd daarnaast de publieke steun voor de invasie van Libanon gebroken. Aan Israëlische zijde vielen 165 slachtoffers, waaronder 44 burgers.

Sinds 2006 is de dreiging die uitgaat van Hezbollah weer toegenomen. Daar is met name de betrokkenheid van de groepering in de Syrische burgeroorlog debet aan. De inmenging van de islamitische groep in het conflict — waarbij Hezbollah de kant van Bashar al-Assad koos — heeft Iran ertoe aangezet op grote schaal wapens en andere steun toe te zeggen aan de groep. De regering in Teheran is de belangrijkste regionale rivaal van Israël. Tegelijkertijd heeft Hezbollah zijn strijdkracht vergroot en gevechtservaring en tactische expertise in Syrië opgebouwd.

Steekspel in Syrië

Het hoofddoel van Israël is voorkomen dat Iran zijn machtsbasis in Syrië verder opbouwt. Het Israëlische leger heeft regelmatig ingegrepen in het Syrische conflict om Hezbollah ervan te weerhouden zijn capaciteit en slagkracht op te bouwen. Op 24 april vernietigde het Israëlische leger een wapendepot van Hezbollah in Damascus. Een maand eerder voerden Israëlische gevechtsvliegers luchtvallen uit diep in het Syrische luchtruim boven Palmyra. Toen was de missie het uitschakelen van geavanceerde wapensystemen die op hun weg naar Hezbollah waren.

De laatste keer dat de IDF een oefening van deze omvang uitvoerden was in 1998. Toen gebeurde dit als voorbereiding op een aanval vanuit Syrië. De huidige oefeningen bestaan onder meer uit een scenario waarbij het Israëlische leger met meerdere terroristische aanslagen te maken krijgt, terwijl Hezbollah simultaan een aanval op de Golan Hoogte uitvoert. Ook de evacuatie van Israëlische steden langs de grens is een scenario.

Jeruzalem vreest dat deze getroffen kunnen worden door zware raketaanvallen. Hezbollah heeft meer dan eens opgeschept over zijn imposante arsenaal dat uit meer dan 100.000 raketten bestaat.