Spring naar de content
bron: Pixabay

Met het gedogen van online gokken loopt de overheid miljoenen mis

In ons land spelen zo’n 500.000 tot 1.000.000 mensen per jaar gokspellen op het internet. In onze Europese buurlanden is dit inmiddels gelegaliseerd, maar Nederland loopt al jaren achter op dit gebied. Wat is de huidige stand van zaken en vallen de eerste legale online kansspelen binnenkort te verwachten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Zoals u ongetwijfeld heeft gemerkt buigen de onderhandelaars zich momenteel in de formatie over allerhande belangrijke onderwerpen zoals migratie, klimaat en medisch-ethische kwesties. Er wordt echter met geen woord gerept over online gokken.

Partijstandpunten

Online gokken — denk aan poker, bingo en andere kansspelen op het internet — wordt al jaren gedoogd in Nederland. In juli 2016 was een meerderheid in Tweede Kamer het erover eens: gokken op internet moest worden gelegaliseerd, zodat er belasting kon worden ingevoerd en de aanpak van illegaliteit makkelijker zou worden. Nederland was een van de laatste landen die deze knoop doorhakte.

Vanaf het begin van kabinet-Rutte II is de VVD een voorstander van het legaliseren van online gokken. De PvdA sloot zich vorig jaar hierbij aan, maar een aantal andere partijen niet. De ChristenUnie en het CDA waren fel tegen het voorstel, net als Partij voor de Dieren en de SGP. D66 hing in het midden, maar stemde wel voor het wetsvoorstel, net als GroenLinks en de PVV.

Struikelblokken

Het feit dat het voorstel pas in 2016 werd gepasseerd, kwam omdat de partijen zaten te stoeien met de praktische uitvoering. Ten eerste werd er gekibbeld over hoeveel kansspelbelasting er moest worden geheven, wat uiteindelijk op 29% is uitgekomen. Ten tweede moest bepaald worden welke delen van de belasting moesten worden afgedragen aan bijvoorbeeld het verslavingsfonds en de aanpak van wetsovertreders.

Na het succes van vorig jaar werd gehoopt op een snelle en pijnloze afhandeling, zodat de Kansspelautoriteit (KSA) vlot aan de slag kon met het verstrekken van vergunningen. Dit vooruitzicht lijkt steeds irreëler te worden, gezien het feit sindsdien in de Eerste Kamer ligt te wachten.

Gedogen ten voordele van belastingparadijzen

De online kansspelen worden nu aangeboden door illegale buitenlandse aanbieders, die niet in Nederland geregistreerd zijn. De KSA maakt dus nog geen schijn van kans tegen hen en kunnen weinig beginnen zolang het wetsvoorstel niet afgehandeld wordt. De instantie wacht echter rustig af en is ‘blij dat de Eerste Kamer er zo zorgvuldig naar kijkt’.

Op dit moment is het lot van de wet in handen van de Eerste Kamer. Afgelopen mei zetten verschillende Eerste Kamerleden hun vraagtekens bij de wet. Met name op de verslavingsaspecten van het online gokken zitten nog genoeg gaten in het voorstel. Hoe controleert een gokspellenaanbieder namelijk een probleemspeler.

Is een probleemspeler — die juist gecontroleerd kan worden met persoonlijke gesprekken — dan op voorhand niet geneigd om te kiezen voor het illegale circuit, vragen CDA-fractieleden Van Rij en Rombouts. Op dit moment liggen de vragen van de Eerste Kamerleden bij demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Pas na een passend antwoord van de VVD’er en een goed beleid rond probleemspelers en hun schulden komt het wetsvoorstel op de agenda van de Eerste Kamer.

Voor de illegale aanbieders is nu namelijk nog geen wettelijke integratie verplicht. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk geld doorsluizen naar Malta en Cyprus. De Nederlandse staat loopt hierdoor zo’n 50 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.

We liepen al achter met het legaliseren van online gokken en niets wijst op een inhaalslag op dit gebied. Ondertussen verdienen de alom bekende belastingparadijzen hier ook nog eens miljoenen aan.