Waarom we niet verbaasd mogen zijn als Noord-Korea de A-bom gebruikt

De VN-Veiligheidsraad heeft maandag unaniem ingestemd met strengere sancties tegen Noord-Korea. Daarmee reageert de raad op de Noord-Koreaanse atoomproeven. Pyongyang heeft de Verenigde Staten ondertussen gewaarschuwd dat het een hoge prijs zal betalen voor deze sancties. Is die prijs een Noord-Koreaanse first strike?

Vanuit een logische redenering lijkt het niet waarschijnlijk dat Noord-Korea zijn atoomwapens in zal zetten voor een aanval op Amerika. Het land zou namelijk te allen tijde het onderspit delven tegen het superieure Amerikaanse nucleaire potentieel.

Desondanks schuilt er een aanzienlijk strategisch en tactisch voordeel voor Pyongyang om als eerste een atoombom af te vuren. Dat schrijft Vipin Narang in de Washington Post. Volgens de professor Politieke Wetenschappen van het Massachusetts Institute of Technology is Kim Jong-un geenszins een irrationele gek. In tegendeel, de Noord-Koreaanse politiek is er een van strategisch geveinsde gekte. Die tactiek heeft één doel: om niet door de omringende grootmachten onder de voet te worden gelopen.

In het artikel beschrijft Narang hoe Noord-Korea een eerste stap richting een niet te winnen atoomoorlog kan zetten. Op die manier kan het een Amerikaanse aanval op en invasie van het land voorkomen. Tegelijkertijd kan het ongestraft daarmee wegkomen. Lees deze analyse als volgt: er zullen volgens Narang geen nucleaire represailles van Amerikaanse kant volgen.

Noord-Korea
Beeld: ANP/KCNA/KNS

Doctrine van asymmetrische escalatie

Narang gaat er in zijn theorie vanuit dat Kim Jong-un een eerste atoomaanval uit zal voeren. Deze zal hij echter niet richten op de Amerikaanse steden. Noord-Korea volgt daarbij een decennia-oude strategie. Volgens deze tactiek stelt het zich op als een kleine, onberekenbare tegenstander met onbekend potentieel.

Het volgt daarmee de doctrine van asymmetrische escalatie, wat er in het kort op neerkomt dat het land een eerste aanval met atoombommen uitvoert om een invasie met conventionele wapens te verhinderen. Vervolgens weet het een all out oorlog af te wenden door met de rest van zijn wapenarsenaal te dreigen.

Pyongyang zal volgens die tactiek mogelijk zijn kernbommen inzetten tegen bijvoorbeeld de Amerikaanse legerbasis Diego Garcia in de Indische Oceaan of de Andersen Air Force Base op Guam en andere bases van geallieerden in Japan en Zuid-Korea. Als die bestookt worden met nucleaire wapens is er zo veel schade dat deze effectief buiten gevecht zijn gesteld.

Daarmee kunnen Amerika en zijn partners Noord-Korea niet meer aanvallen. Dat komt Pyongyang meer dan gunstig uit. Het land beschikt weliswaar over een 1,2 miljoen tellende troepenmacht, maar deze soldaten zijn echter zwaar ondervoed en verkeren in een deplorabele conditie.

De tekst gaat hieronder verder. 

Noord-Korea: nieuwe testraket, 1,2 miljoen soldaten, geen rantsoenen

Noord-Korea
Beeld: ANP/KCNA/KNS

Vergeldingsaanval

Met deze first strike zal Noord-Korea de VS een gevoelige slag toebrengen, maar het zal Amerika geenszins verwoest hebben. Wat dreigt is een vergeldingsaanval van Amerikaanse zijde.

Precies daarom, zo stelt Narang, heeft Pyongyang een tweede set krachtige atoomwapens met een groot bereik achter de hand gehouden. Met deze wapens kan hij Amerikaanse steden raken en daarom met de nucleaire vernietiging van deze steden dreigen.

Amerika zal twee keer nadenken alvorens ze hun kernkoppen inzetten om Noord-Korea te vernietigen en daarmee te riskeren dat miljoenen levens in verschillende Amerikaanse steden verloren gaan. Volgens Narang is het precies dat waar Kim Jong-un op rekent, namelijk dat Amerika niet het verlies van een grote Amerikaanse stad zal riskeren om van hem af te geraken.

Riskante strategie

Narang zelf vindt deze strategie riskant, al noemt hij hem niet irrationeel. Feit is dat het Noord-Koreaanse kernwapenarsenaal vooralsnog beperkt is. Als er nu een conflict uitbreekt zullen de Verenigde Staten met gezwinde spoed en als allereerste de Noord-Koreaanse atoomsystemen om zeep helpen. Juist daarom blijft Pyongyang driftig verder gaan met de atoomproeven. Zo testte Noord-Korea op 3 september nog een waterstofbom die geschikt is voor ballistische raketten.

Nog geen maand eerder had de VN-Veiligheidsraad unaniem ingestemd met de strengste strafmaatregelen tot dusver vanwege raketlanceringen eerder deze zomer. Noord-Korea lijkt steeds dichter te komen bij een raket met een kernkop die het Amerikaanse vasteland kan raken.

Het gevaar van de theorie van Narang is dat Kim Jong-un zou kunnen denken dat als hij niet zelf eerst toeslaat met nucleaire wapens, hij dan sowieso niet kan winnen. Slaat hij wel als eerste toe, geeft dat hem de mogelijkheid als winnaar uit de strijd te komen.

Met in het achterhoofd de kennis hoe het afliep met regimes waar de VS van af wilden en die niet de beschikking hadden over kernwapens — denk aan Irak en Libië — is het niet ondenkbaar dat Kim Jong-un de vlucht vooruit zoekt.