Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Michael Bradley

Nieuwe premier Nieuw-Zeeland sluit aan in de lange rij der rocksterpolitici

De nieuwe Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is de jongste vrouwelijke premier die het land ooit heeft gekend. Met haar directe houding en opvallende hobby’s wordt zij geplaatst in een rijtje rocksterpolitici, naast Justin Trudeau, Barack Obama, Leo Varadkar en Ana Brnabic. Een blik op de laatste trends in het politieke rockwereldje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra
Jucina Ardern
Beeld:

Zesentwintig dagen na de verkiezingen in Nieuw-Zeeland is de sociaaldemocartische Jacinda Ardern aangewezen als nieuwe premier van het land. Ardern zegt zich ‘bevoorrecht en nederig’ te voelen met het aannemen van de functie. Tijdens de persconferentie afgelopen donderdag (19 oktober, red.) liet Winston Peters — leider van de populistische partij New Zealand First — weten de Labour Party van Ardern te steunen. Arderns partij vormt hiermee een coalitie met deze NZ First. De twee partijen krijgen steun van de Green Party, de met acht zetels op drie na grootste partij van het land.

Bovenstaande feiten zijn echter niet de enige reden dat Ardern op dit moment in de belangstelling staat. De 37-jarige politica is de derde vrouw in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland die het ambt van premier draagt en eveneens de jongste premier ooit.

Jacindamania

De afgelopen twee maanden leed men in Nieuw-Zeeland aan wat in de pers ‘Jacindamania’ werd genoemd. De peilingen schoten al in de eerste week omhoog nadat Ardern het lijsttrekkerschap overnam van voorganger Andrew Little. Daarnaast ontving de partij ruim 500.000 Nieuw-Zeelandse dollars aan extra donaties en sloten zich 3500 vrijwilligers aan om campagne voor te partij te voeren. Volgens secretaris Andrew Kirton van de Labour Party waren het overwegend vrouwen die zich bij de partij aansloten.

Ardern wordt gezien als een empathisch, benaderbaar en openhartig leider. Afgelopen zomer vertelde ze nog te onzeker te zijn voor een baan in de politiek. “Als je een beetje een angstig persoon bent, en je maakt je constant zorgen over dingen, dan komt er altijd een moment dat bepaalde banen gewoon slecht voor je zijn,” aldus Ardern in de Britse krant The Guardian.

Wat weten over deze nieuwe premier? Ardern groeide op in een mormoonse gemeenschap, maar keerde deze de rug toe wegens de homofobie binnen de kerk. Na de inauguratie van Trump liep ze mee met de Global Women’s March en staat ze bekend om haar opvallende hobby als amateur-dj en haar liefde voor whisky. Ook kennen we haar favoriete film: het Nieuw-Zeelandse drama The Dark Horse uit 2014.

Ardern staat bekend om haar directe houding in interviews. De tekst gaat verder onder het filmpje.

Rocksterpolitici

De kersverse Nieuw-Zeelandse premier wordt vergeleken met populaire politici als Justin Trudeau, haar voorganger John Key en Barack Obama; de zogenaamde ‘rocksterpolitici’. Volgens politiek commentator Bryce Edwards heeft ze deze status onder meer te danken aan haar regelmatige verschijning in vrouwenbladen.

Volgens Jennifer Lees-Marshment, universitair hoofddocent Politiek en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Auckland, gaat haar populariteit verder dan haar door de partij onderstreepte charmes. “Jacinda heeft meer dan alleen rockster appeal,” vertelt Lees-Marshment aan The Guardian. “Deze politici hebben echt de gave om een connectie te maken met mensen. Ze spreken over kwesties die echt leven onder mensen en zeggen ook wat ze daar mee willen doen. Ze zijn zeer benaderbaar.”

Ardern tijdens een van haar Klaveriaanse speeches. De tekst gaat hieronder verder. 

Jacinda Ardern
Beeld:

Jong en vrouw

Op dit moment heeft Europa tien vrouwelijke leiders, waaronder Beata Szydło van Polen, Kolinda Grabar-Kitarović van Kroatië en Kersti Kaljulaid van Estland. Naast bekende landen als Engeland en Duitsland hebben ook  Noorwegen, Zwitserland en Litouwen vrouwelijke leiders. Kenmerkend voor Ardern als nieuweling in dit rijtje is ook haar vrij jonge leeftijd in vergelijking met haar collega’s.

Het lijkt een snelgroeiende trend. Afgelopen maand  koos Oostenrijk voor de 31-jarige Sebastian Kurz, onze buurman in België  — premier Charles Michel — wordt op 21 december 42 jaar en Emmanuel Macron viert op diezelfde dag zijn veertigste verjaardag.

Kinderloze leider

Eerder schreven we al over een andere zichtbare trend, namelijk die van de kinderloze Europese leider. Niet alleen onze eigen Mark Rutte heeft geen kinderen, maar ook de Engelse premier Theresa May, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emannuel Macron hebben geen nageslacht. Dit heeft natuurlijk verschillende oorzaken. Sommigen zijn bewust kinderloos, hebben geen partner, of, in het geval van Theresa May, kunnen geen kinderen krijgen. Weer anderen hebben stiefkinderen, zoals Macron.

Naast dat Ierland met Leo Varadkar (38) de jongste premier ooit heeft, is de Ierse politicus ook de eerste openlijke homoseksuele premier van het land. Ook IJsland en België hadden voorheen homoseksuele premier. En naast Xavier Bettel, die in 2013 premier van Luxemburg werd, en Varadkar (2017) is de Servische Ana Brnabic (42) de laatste in het rijtje homoseksuele premiers.

Na haar benoeming tot premier liet zij echter meteen weten geen LGBT-activist te zijn. “Professionaliteit en competenties van ministers zijn belangrijk voor ons,” vertelde ze in een interview met de BBC. “Dat heeft niets te maken met seksuele oriëntatie of etnische achtergrond, of iets dergelijks. De focus ligt op het verbeteren van Servië.”

Onderwerpen