Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Pierre-Philippe Marcou

Het evaluatiegesprek van Catalonië mislukt met verkiezingen in vooruitzicht

De stap van de Spaanse regering in Madrid dit weekend om het regiobestuur in Catalonië af te zetten is een laatste uitweg, maar ook een stap die de animositeit tussen beide partijen alleen maar verhoogd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Mariano Rajoy, de Spaanse minister-president, zegt dat hij geen andere keuze had dan de ‘nucleaire oplossing’ waarmee hij  zichzelf en zijn ministers de macht heeft gegeven over een van de meest onafhankelijke regio’s van Europa.

Echter, met verkiezingen op komst – die zijn al op 21 december – is dit enkel een oplossing voor de korte termijn. Deze regionale verkiezingen zullen namelijk om een thema draaien: het Catalaanse onafhankelijkheidsvraagstuk. In feite zal de stembusgang dienen als een verkapt referendum, waarin op landelijke schaal gestemd wordt over de status aparte van Catalonië.

Het gaat interessant worden of de afgezette regiobestuurder Carles Puigdemont en andere bestuurders van zijn pro-onafhankelijkheidscoalitie mogen meedoen aan de stemming. Op dit moment bereiden de openbaar aanklagers in Madrid een aanklacht voor tegen Puidgemont. De regiobestuurder zou 30 jaar celstraf tegen zich geëist kunnen zien wegens rebellie tegen de Spaanse staat.

Kan Spanje eerlijke verkiezingen garanderen?

Ook staat het lot van de 70 Catalaanse parlementsleden die voor onafhankelijkheid stemden niet vast. Hoe kan minister-president Rajoy over een paar weken vrije en eerlijke verkiezingen organiseren als zijn voornaamste tegenstanders in de gevangenis zitten of op de vlucht zijn? Hoe kan er een open debat zijn als alle televisiekanalen en kranten die voor onafhankelijkheid waren onder staatscontrole staan?

Aan de andere kant van de medaille bestaat de kans op een grote overwinning voor de onafhankelijkheidspartijen tijdens deze verkiezingen. Een groter onafhankelijkheidsmandaat zou het einde kunnen betekenen voor zowel Rajoy als voor een eendrachtig Spanje.

Vooruitschuiven

Al staat dat niet met zekerheid vast, getuige de anti-onafhankelijkheiddemonstraties in Barcelona dit weekend. Een groot deel van de Catalanen kan eind december ook ‘remain’ stemmen met een grootscheepse boycot van Catalaanse producten bij onafhankelijkheid in het achterhoofd. Heeft het Catalaanse vraagstuk dan een antwoord? Nee, het zal alleen vooruit zijn geschoven.

Hoe hing de vlag er voor de ontwikkelingen van de afgelopen maanden bij? Het onderstaande filmpje geeft een goed inhoudelijk overzicht van het Catalaanse vraagstuk.

Onderwerpen