Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

In Tweede Kamer draait het alleen nog om de likes

Oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes beklaagt zich in haar boek dat de VVD alleen met beeldvorming bezig is en niet met de inhoud. Wie het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer heeft gezien, zal weinig vertrouwen hebben dat het bij andere partijen beter gesteld is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Politici komen namelijk niet meer naar de Kamer om inhoudelijk van gedachten te wisselen, maar om likes te scoren. Filmpjes van snedige opmerkingen of verdachtmakingen van opponenten worden uit het debat geknipt en op social media gegooid. Daar kan de achterban tevreden constateren dat hun leider het fantastisch deed en welhaast de volgende premier moet worden. Dit is de oogst van het debatten over de regeringsverklaring van Rutte III.

Vaderlandsliefde van groene wereldburgers

Het eerste voorbeeld is een filmpje waarin Jesse Klaver Geert Wilders theatraal van repliek dient. “Nederlanderschap zit niet in je bloed, maar in je hart,” stelt de GroenLinkser. Terwijl Klaver het laatste gedeelte van de zin uitspreekt legt hij plechtig de hand op zijn hart, alsof hij op het punt staat om samen met Buma het Wilhelmus aan te heffen.

De communicatie-afdeling van zijn partij heeft in filmpje nog snel een getekend hart in de kleuren van de Nederlands vlag ingevoegd, zodat u niet twijfelt aan de vaderlandsliefde van de groene wereldburgers. Het onderwerp van discussie, de relatie tot het regeerakkoord en de ideeën van GroenLinks op dit vlak blijven onduidelijk voor de kijker.

De tekst gaat hieronder verder.

Amper inhoud

Daarnaast was er een kemphanengevecht tussen Thierry Baudet en Klaas Dijkhoff. Baudet beschuldigt de VVD van vriendjespolitiek binnen de zorgsector. Hij verwees daarbij naar Henk Kamp, de scheidend minister die een overstap naar de zorgsector maakt. De debuterende VVD-fractievoorzitter reageerde door te stellen dat goede bestuurders nu eenmaal gewild zijn. “Mensen die bij PSV in het eerste komen, komen ook niet van het hockeyveld afrennen,” zei Dijkhoff. “Die hebben eerst ervaring opgedaan in een lager elftal.”

Er waren nogal wat mensen — niet alleen VVD’ers — die dat een gevatte repliek vonden. Had die geestige en charmante Dijkhoff die Baudet met z’n malle partijkartel even goed tuk! Leuk entertainment, maar het was wederom niets inhoudelijks. Klachten over een (vermeend) partijkartel zijn namelijk niet nieuw, al heette dit voorheen de ‘baantjesmachine’ of het ‘old boys’ network’. Dit onderwerp leeft onder de bevolking en verdient daarom serieuzere aandacht van alle partijen.

Bij het Forum voor Democratie verkochten ze dit stukje debat op social media als arrogantie van Dijkhoff, terwijl de VVD tevreden twitterde dat hun voorman met 2-0 van Baudet had gewonnen.

De tekst gaat hieronder verder. 

Boksen in de Tweede Kamer

Jesse Klaver noteerde tijdens hetzelfde ‘debat op rechts’ overigens een 1-0 voorsprong voor Dijkhoff. Het leek meer een voetbalwedstrijd met volksvertegenwoordigers die een pot spelen en likes scoren. Ze hadden beter gezamenlijk het volk vertegenwoordigd met goed beleid en een inhoudelijk debat.

Het Kamerdebat was echter een bokswedstrijd met de Tweede Kamer als ring. De fractievoorzitters waren de vechters en de oneliners hun klappen. Hierdoor moest Kamervoorzitter Arib opnieuw opdraven als scheidsrechter die stoten onder de gordel moest proberen te beperken. De overige parlementariërs dienden met hun geroffel op de bankjes en oehs en ah’s als opzwepend livepubliek.

En de puntentelling? Die is in handen van het publiek dat gretig mag liken, retweeten en reageren. Het eindresultaat is echter net zoals bij het echte boksen. Het is mooi vermaak, maar van al die klappen word je dommer.