Spring naar de content
bron: Screenshot Pauw

Terugkijken: Klaver speelt democratiekaart in dividendbelastingspel

Na een snedig debat en een hoofdelijke stemming tijdens een moeilijke dag voor het kabinet treedt Jesse Klaver aan bij Pauw om te praten over de dividendbelasting. Volgens de GroenLinksleider draait het hele debat om ‘een democratische vraag’, maar hij vergeet tijdens zijn betoog een klein beetje de nuance.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Mark Rutte had het deze week zwaar in de Tweede Kamer. Zijn ‘vanuit zijn vezels’ genomen beslissing om de dividendbelasting af te schaffen werd namelijk — na de mea culpa van vier multinationals — fel bekritiseerd.

Naast de politiek is ook het FNV verontwaardigd dat grote internationals hebben gelobbyd voor het afschaffen van de dividendbelasting. De vakbond wijst erop dat Shell, AkzoNobel, Unilever en Philips gezamenlijk niet meer dan 200 miljoen euro aan belasting betalen. “Deze bedrijven mogen blij zijn dat ze in zo’n mooi land kunnen werken, met zulke goeie sociale voorzieningen, met zulk hoog en goed opgeleid personeel,” aldus FNV-voorzitter Han Busker tegen persbureau ANP.

Van Greenpeace tot Shell

Lobby’s zijn er altijd al geweest in Den Haag. Variërend van Greenpeace tot Shell, iedereen probeert wat invloed te hebben op de politiek. Dat erkent Klaver ook. “Er komen allerlei lobbygroepen bij partijen praten omdat ze hun doel verwezenlijkt willen zien,” zegt hij. “Maar die punten belanden dan in een partijprogramma. Waarna de kiezer er een afgewogen keuze over kan maken.”

De tekst gaat hieronder verder.

Democratische vraag

Volgens Klaver staat in het huidige debat een vraag centraal over de manier waarop we onze democratie inrichten. “Wie is hier namelijk de baas in Nederland?” oppert hij retorisch. “Als er een bedrijf komt dat zegt dat ze weggaan uit Nederland als ze dividendbelasting moeten betalen, dan riekt dat naar chantage. Dan zeg je als premier niet: ‘Hier is 1.4 miljard euro.’ Dan zeg je hier is het gat van de deur.”

Alleen is dit bedrag van 1,4 miljard euro ook het bedrag dat we in Nederland in één week uitgeven aan zorg. “Een hele belangrijke relativering,” vindt presentator Jeroen Pauw.

Het hele fragment is hieronder te bekijken.