Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Alexander Zemlianichenko

Met Ollongren groeit de lijst van Moskou-critici

Vladimir Poetin boet in aan populariteit op het wereldtoneel. Diverse leiders beschuldigden de Russische president de afgelopen maanden van fikse misstappen, waaronder het verspreiden van nepnieuws. Poetin lacht de beschuldigingen weg. Vandaag deed ook minister Kajsa Ollongren (Buitenlandse Zaken) een duit in het zakje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink
Poetin
Poetin tijdens een parade voor de Russische marine. Beeld: ANP

Minister Ollongren claimde vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat Rusland met ‘digitale middelen’ (lees: nepnieuws) de Nederlandse publieke opinie probeert te beïnvloeden. Ollongren wijst op pogingen vanuit Moskou om de meningsvorming over de ramp met de MH17 te beïnvloeden. Zo was er een Russische ‘gefingeerde’ website in de lucht waarop ‘desinformatie’ stond over MH17. Die website wekte de indruk een officiële Nederlandse overheidswebsite te zijn.
Ollongren sluit aan in een lange rij van Moskou-critici.

Theresa May: ‘Je zult niet slagen’

De Britse premier Theresa May sprak zich gisteravond, steviger dan ooit tevoren, uit over de acties van de Russische president zelf. May stelt dat president Poetin zich schuldig maakte aan inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen en het verspreiden van nepnieuws op het internet. “We weten wat je doet,” stelde May tijdens het jaarlijkse jaarlijkse City Banquet van de Lord Mayor. “En je zult niet slagen. Omdat je de veerkracht van onze democratieën, de blijvende aantrekking van vrije en open samenlevingen en de toewijding van westerse naties aan de allianties die ons binden, onderschat.”

Poetin over Trudeau: ‘Destructieve spelletjes’ 

De verstandhouding tussen Ottowa en Moskou is niet om over naar huis te schrijven. In oktober beschuldigde Poetin Trudeau van ‘destructieve politieke spelletjes’, nadat de Canadese overheid de zogeheten Magnitsky-wet aangenomen had. De wet, vernoemd naar de vermoorde Russische dissident Sergej Magjnitski, zorgt ervoor dat Canada sancties kan uitvoeren op buitenlanders die mensenrechten hebben geschonden. Onder de sancties behoren: het bevriezen van activa die in het bezit zijn van Canada, en de weigering van personen aan de grens. Poetin noemde de wet een manier om Rusland-hysterie aan te wakkeren.

Macron: ‘Nooit tot een compromis komen’

“Ik zal nooit tot een compromis komen met Rusland,” zei de Franse president in mei. “Persagentschappen Russia Today en Sputnik hebben bij verschillende gelegenheden vals nieuws over mij persoonlijk en mijn campagne verspreid.”

Dat Macron en Poetin elkaar niet echt liggen, is bekend. Hun regeringen steunen verschillende partijen in de Syrische burgeroorlog en de Franse sancties tegen Rusland, na de inname van de Krim, hebben de diplomatieke verhoudingen niet verbeterd. In augustus zei Macron stellig dat hij ‘enorme onenigheid had met Poetin, en hem nergens mee weg laat komen’.

Inmiddels lijkt de situatie tussen de twee presidenten bekoeld: ze bundelden begin deze maand hun krachten om de oplopende spanning tussen Iran en de Verenigde Staten over nucleaire wapens af te nemen.

Trump: ‘Hij meent het’

Trump en Poetin houden voor de bühne een haat-liefdeverhouding, die zich grotendeels afspeelt rondom de bemoeienis van Rusland met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Afgelopen weekend, tijdens de APAC-top in Danang, liet Trump zich nog uit over de beschuldigingen: “Steeds als ik Poetin zie, zegt hij me dat hij zich niet heeft bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. En ik geloof dat hij het meent. Daarnaast denk ik dat hij erg beledigd is over de beschuldigingen.”

Poetin
Beeld:

Erdogan: ‘Militaire oplossing Syrië’

In augustus dreven er nog positieve berichten naar boven over de relatie tussen Poetin en Erdogan. Gisteren haalde Erdogan uit naar Poetin (en collega Trump): “Wanneer landen denken dat een militaire oplossing van het conflict in Syrië onmogelijk is, dienen zij hun troepen terug te trekken.”

Erdogan reageert op de gezamenlijke houding van Trump en Poetin. Ze blijven vechten in Syrië, al denken beide staatshoofden dat een militaire oplossing een gepasseerd station is.
Erdogan zegt deze opmerkingen niet te begrijpen en sprak Poetin diezelfde dag nog. Na een gesprek van maar liefst vier uur kwamen de wereldleiders tot een overeenkomst: er zou worden gezocht naar een politieke oplossing.

Een blame game in het Westen of niet: Poetin lijkt met de dag impopulairder te worden onder wereldleiders. Excuses of tegemoetkomingen blijven uit. Tot die tijd moeten we het doen met dat poeslieve grijnsje.