Spring naar de content
bron: Screenshot Bassie en Adriaan.

De millennial is de B100 der generaties

In ons afgelopen zomernummer portretteerden we hen reeds als conformistisch en soms naïef-moraliserend over seks en drugs. Maar bovenal bleek dat de millennial (1980-2000) wordt geketend door ‘aanhoudende onzekerheid of ze het wel zullen redden inkomensgewijs’. En inderdaad, zo blijkt, financieel gaat het allerminst goed met deze generatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Ik heb ook altijd pech. Ze moeten altijd mij hebben.” Millennials, de generatie die massaal opgroeide met Bassie & Adriaan (1978-1997), zullen deze uitspraak van personage B100 (of B-één-nul-nul) herkennen. Een nat pak of ontploffing, tot ieders hilariteit overkwam hem elke aflevering wel iets — vaak door domme pech. Uit het Global Wealth Report van het Credit Suisse Research Institute blijkt nu dat de jonge kijkers van toen inmiddels zelf zijn uitgegroeid tot de generatie-B100.

Het recente rapport van het research instituut van Credit Suisse — gevestigd in Zürich en een van ’s werelds grootste financiële dienstverleners — heeft een hoofdstuk genaamd ‘De ongelukkige millennials.’ Volgens het rapport heeft de millennial een ongelukkige start van het volwassen leven. “Vroeg werden ze getroffen door de schadelijke gevolgen van de financiële crisis, naast oplopende studieschulden opbouwen, strengere kredietvoorwaarden en grotere inkomensverschillen,” zo schrijft het instituut.

Werkloos, arm, maar wel veel schulden

In 2011 belandde ik per nachtelijk toeval op Puerta del Sol (Madrid), waar de zogenoemde indignados zich in duizendtallen hadden verzameld om te protesteren tegen onder meer de torenhoge jeugdwerkloosheid. Die was destijds ruim veertig procent van de jonge beroepsbevolking. Bovenop het glazen metrostation heb ik een tijdje zitten kijken naar de massa met een mix van puberaal onbegrip en fascinatie van gelijke aard.
De gelaten studenten waarmee ik op datzelfde dak een glas dronk, noemden zich de Juventud Sin Futuro (Jeugd Zonder Toekomst). Zes jaar later is de kans groot dat hun angstbeeld — hamburguesas bakken voor dronken als toerist verklede medemillennials — is uitgekomen.

Volgens het Credit Suisse Research Institute zijn deze millennials, ondanks hun dure studies, niet in staat om betere banen te krijgen en meer te verdienen dan hun ouders. Het gebrek aan (geschikte) banen stuurt hen terug naar het schoolbanken voor omscholing. En dat betekent nog hogere studieschulden en dus de gang naar de frituur.

Millenial
Beeld:

Opa is een acrobaat en mama zit vol kattenkwaad

Het gebrek aan banen is het gevolg van de economische crisis die tien jaar geleden startte. Deze had met name grote impact op starters, zo stelt het rapport van Credit Suisse – waarin dit ‘pech’ wordt genoemd.

Een voorbeeld: normaal gesproken heeft het kopen van een eerste huis voor veel mensen een topprioriteit. In de periode dat de millennial debuteerde op de arbeidsmarkt, zijn de huizenprijzen flink gestegen. Sinds het begin deze eeuw, tot op heden. De stijging veroordeelt hen veelal tot het huren van een appartement.

Een schrale troost: de millennials vormen geen heel grote groep van de wereldbevolking. Volgens Credit Suisse maken zij 24 procent uit van de ongeveer 7 miljard mensen. Dus het leed raakt een beperkt aantal medemensen. Althans, het is geen heel grote groep in vergelijking met de massa babyboomers.

Volgens het rapport van Credit Suisse gaat de millennial gebukt onder deze fortuinlijke en talrijke generatie (papa en mama of opa en oma, of allebéi). Zo valt te lezen: “Terwijl de babyboomers de meeste topbanen en huizen in bezit hebben, doen millennials het een stuk minder goed dan hun ouders op die leeftijd. Met name met betrekking tot inkomen, huisbezit en ander bezit.”

Tekst gaat hieronder verder

Tegenover de slimme en ondeugende babyboomers staat de sneue generatie-B100. Minder mobiliteit of vaste banen, weinig bezit en veel schulden. En bovendien hogere belastingen. De enorme babyboom-generatie gaat namelijk stilaan met pensioen. En dat moet worden betaald.

Opbrandende uitdaging

De uitdaging om het hoofd boven water te houden pakt generatie-B100 met beide handen aan. Millennials zijn actiever en gezonder gaan leven dan de vorige generaties. Ondernemen, ontwikkelen technologische hoogstandjes en zijn eerder dan andere generaties terug te vinden in de Forbes miljardairslijsten. De deeleconomie floreert bovendien. In Nederland bedraagt de jeugdwerkloosheid nog slechts 9 procent.

Maar de uitdaging eist zijn tol. Meer en meer millennials zijn doodongelukkig: opgebrand op depressief. Hoe dat komt? Ze zijn gepamperd en gekoesterd door hun babyboom-ouders, zo schreven wij in maart 2016. Geen gezonde basis voor de zware economische tijd waarin zij hun eerste volwassen stappen zetten. Ze hebben ook altijd pech.

De jeugdwerkloosheid in Spanje treft nog altijd veertig procent van de jongeren. Ik ben benieuwd hoe de betraande hamburguesas van mijn eenmalige drinkebroeders smaken.