Spring naar de content
bron: HP/De Tijd

‘Haal Mark Rutte uit onze kutten!’

Door de deelname van christelijke partijen CDA en ChristenUnie aan kabinet Rutte-III, staan er wat verworvenheden op het spel, waaronder rechten voor vrouwen. Zondag, terwijl de ogen van de landelijke pers nog op Dokkum gericht waren, toog een groep feministen naar de Amsterdamse Nieuwmarkt. De boodschap: ‘Haal Mark Rutte uit onze kutten!’ en ‘VVD/D66/CU/CDA Gaan niet over mijn vagina!’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie
Feministen houden een spandoek op tijdens een demonstratie op de Amsterdamse Nieuwmarkt.

Wie ongewenst zwanger is, kan achteraan in de lange rij voor de abortuskliniek aansluiten. Vorig jaar leek er een eind te komen aan deze kleinerende procedure. Toenmalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) diende een wetsvoorstel in om het mogelijk te maken om abortuspillen bij de eigen huisarts te halen. Dat wetsvoorstel werd aangenomen, tot het deze maand argeloos van tafel werd geveegd door het nieuwe kabinet, onder leiding van diezelfde VVD.

Back to the seventies

Het aloude ‘baas in eigen buik’ van de jaren zeventig werd zondag in een modern jasje gestoken. Door de hoofdstedelijke straten gonsden leuzen als: ‘Haal Mark Rutte / uit onze kutten!’.

De Facebook-manifestatie ‘Abortuspil strafvrij bij huisarts en apotheek!’ was georganiseerd door The Feminist Club – een collectief met een Engelstalig platform, dat zich inzet voor de emancipatie van vrouwen en voor de bestrijding van racisme. Met zo’n zestig deelnemers was de manifestatie aan de kleine kant. Verkleed als kameniers uit The Handmaid’s Tale (rood gewaad en witte kappen) trokken de feministen door de straten, om op de Nieuwmarkt te luisteren naar speeches van onder anderen Joop-columniste Anne-Fleur Dekker. Ook gespot: Ryanne van Dorst, beter bekend als rockartiest Elle Bandita.

‘Met het wetsvoorstel was een heleboel mis,’ schrijft The Feminist Club. ‘Maar de abortuspil moet weer op de politieke agenda.’ De wet van Schippers zou hebben geleid tot veel extra administratie en regels voor de huisarts en bovendien een vergunningsplicht, waardoor huisartsen niet zomaar een behandeling zou kunnen starten.

Onnodig emotioneel belastend

De abortuspillen kunnen zwangerschappen tot 6,5 week afbreken. Deze kunnen enkel door ziekenhuizen en speciale klinieken worden voorgeschreven. Lange wachtrijen, reistijden en onpersoonlijke lopendebandprocedures maken deze abortusklinieken onaantrekkelijk.

Echt veel privacy krijg je als vrouw natuurlijk ook niet. Iedereen weet wat je op de drempel van zo’n kliniek doet. Het delen van gevoelige persoonlijke informatie — lijkt mij — moet een keuze zijn, geen automatisch gevolg en mogelijke extra last. Maar van privacy moeten de christelijke partijen – hoofdrolspelers in de afwijzing van het wetsvoorstel – überhaupt niet zoveel hebben.

De Schrift aan de macht

Toen Schippers vorig jaar inzette op een wetsvoorstel, stuitte zij op stevig verzet van – het zal u verbazen – de ChristenUnie (CU). Tweede Kamerlid Roelofje Klazina Dik-Faber noemde het wetsvoorstel schokkend en een verkiezingsstunt. Vrouwen zouden weleens te gemakkelijk zelfstandig kunnen beslissen wat zij met hun lichaam doen, of beslissen of ze in staat zijn om aan het kind te gaan. En nu de CU en het CDA in de regering hebben plaatsgenomen, is het wetsvoorstel zoals verwacht van tafel geveegd.

Uiterst relevant is de daarbij gebruikte tendentieuze retoriek. Zo geeft de CU het potentieel geaborteerde de naam ‘ongeboren leven’. Jongerenafdeling PerspectieF stelt dat ‘ieder menselijk leven bescherming verdient’ en spreekt van ‘baby’s’. Het CDA is tactischer en geeft het potentieel geaborteerde in zijn standpunt geen enkele naam, het is onderwerp noch lijdend voorwerp –opmerkelijk voor een partij Gods. Jongerenafdeling CDJA spreekt daarentegen van ‘menselijk leven’. Daartegenover bestaan ook minder belastende termen als embryonaal weefsel of hoopje protoplasma.

Laten we hopen dat een partij als D66, die andere formatiepartij, bij zinnen komt en het partijstandpunt over abortus (‘Baas in eigen buik’) kracht bij zal zetten. De abortuspil moet in 2018 in ieder geval weer op de politieke agenda belanden.

Drempels

Op de manifestatie op de Nieuwmarkt, sprak zondag eveneens een huisarts: “Wij, als huisartsen, zouden graag beschikken over de abortuspil. Onze wetenschappelijke organisatie, het Nederlands Huisartsengenootschap, heeft hier een standpunt over geschreven. Waarin ook aangetoond is dat huisartsen dit (de abortus door middel van de pillen – red.) veilig en betrouwbaar kunnen toepassen. Ik zou de regering willen oproepen om alle drempels, onnodige drempels weg te halen.”