Spring naar de content
bron: Pauw/BNNVARA

En toen had de zwijgende Nederlander een stem en een gezicht

De landelijke intocht van Sinterklaas stond dit jaar gepland in de Friese stad Dokkum, en bracht net als voorgaande jaren voor- en tegenstanders op de been. Een nieuwe beweging ontstond nadat de gemeente bekendmaakte de landelijke intocht te verzorgen. Een beweging die de feestvreugde liever niet verstoord ziet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Jenny Douwes stond dit weekend aan het roer van de beweging. “Ik ben niet voor of tegen Zwarte Piet, ik ben gewend dat het op een bepaalde manier gaat,” zei ze maandagavond in het televisieprogramma Pauw.

Veiligheidsplan

Douwes wilde dat gedoe uit de Randstad niet in Dokkum hebben, en al helemaal niet in het bijzijn van kinderen. Uit haar standpunt volgt een nogal rigoureuze actie: drie bussen uit Rotterdam en Amsterdam, vol anti-Zwarte Piet-demonstranten van Stichting Nederland wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet, worden zaterdag de weg versperd, met de nodige blikschade tot gevolg. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de actie. Een snelweg blokkeren is strafbaar.

De gemeente Dongeradeel – waar Dokkum tot behoort – had toestemming gegeven voor een demonstratie tegen Zwarte Piet in speciaal daarvoor aangewezen locaties. Eén voorwaarde verbond de gemeente daaraan: dat de demonstranten de intocht niet zouden verstoren.

En toen was daar een derde beweging: het anti-anti-Zwarte Pieten-kamp, zoals de Volkskrant het Friese burgerinitatief beschreef.

Douwes zag dat mensen hun mond niet meer durfden open te trekken, uit angst om te zeuren, uit angst om te worden weggezet als rechtsextremist.

Tot afgelopen zaterdag.