Spring naar de content
bron: ANP

Dat Wilders naar Rusland gaat is niet meer dan logisch

PVV-voorman Geert Wilders wil volgend jaar naar Rusland om een bezoek te brengen aan de Doema, het parlement te Moskou. De visite is naar eigen zeggen een onderdeel van zijn strijd tegen de ‘hysterische russofobie die her en der heerst’. Waarom is Moskou een logische volgende stap voor Wilders? En wat betekent russofobie precies?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Kamerlid Wilders en Poetin zitten aan tafel in de Doema. Op de hoek van het bureau staat een gouden telefoon. Wilders vraagt verwonderd: “Waar is die gouden telefoon voor?”
Poetin antwoordt: “Dit toestel is speciaal voor ons contact met de hel, een directe lijn, exclusief.”
Kamerlid Wilders is onder de indruk – als hij er ook een kan bemachtigen, is Poetin vast blij met hem als Europese vertrouweling.
“Meneer Poetin, hoe kom ik aan zo’n telefoontoestel?”

Poetin weet wel iemand. Eenmaal terug in Nederland wordt de telefoon volgens afspraak bezorgd op het Binnenhof.
Na een maand valt de telefoonrekening als een blok beton op de mat. Kamerlid Wilders schrikt zich een ongeluk en belt in paniek naar Poetin.
“Vlad?”
“Ja.”
“Mijn telefoonrekening is duizenden en duizenden euro’s! Europa legt jullie al die sancties op en jij geeft je geld hieraan uit? Hoe kun je dat betalen?”
“Nee, nee, Kamerlid Wilders. Je begrijpt het niet. Kijk, wij Russen bellen naar de hel voor lokaal tarief.”

Oppositie tegen Rusland

Een ronde langs de Nederlandse politieke partijen laat een duidelijke oppositie tegen Rusland zien. Haast alle partijen die een digitaal standpunt over Rusland hebben geformuleerd, erkennen dat de Nederlandse relatie met het land complex is en is verslechterd. Zo pleit D66 voor ‘vergaande sancties’, die onder andere zouden moeten bestaan uit een internationaal blok tegen Poetin en de macht van de Russische energiebedrijven.

De VVD gaat een stuk verder en stelt: ‘Rusland is een tegenstander geworden. Het huidige Russische regime bedrijft pure machtspolitiek en gaat rechtstreeks in tegen Europese belangen.’ Nederland en Europa moeten van de VVD reageren met ‘een vuist (economische sancties), een spierbal (de NAVO) en een uitgestoken hand (diplomatie).’

De Socialistische Partij (SP) en het Forum voor Democratie (FvD) stellen zich milder op en benadrukken met klem het belang van de dialoog en een normale verhouding tot Rusland.

PVV is de meest pro-Russische partij

De PVV vormt hierop de uitzondering par excellence. Weliswaar bood het beknopte partijprogram geen ruimte voor de opname van een standpunt over Rusland, maar het stemgedrag in het Europees Parlement vertelt een hoop.

Van de laatste vier stemmingen over direct aan Rusland gerelateerde onderwerpen, stemde de PVV iedere keer unaniem in het voordeel van de Russen. In 2017 werd gestemd over een resolutie over de arrestatie van Alexei Navalny, een politieke tegenstander van Poetin. In totaal stemden 494 stemgerechtigden in met de resolutie; er waren 39 stemmen tegen, waaronder drie van de PVV.

Eerder in 2017 – over een resolutie over Oekraïense politieke gevangen en de Krimcrisis – stemden de drie PVV’ers samen met zeventig anderen tegen, terwijl een massale meerderheid van 451 stemmen voor was. Ook tijdens twee stemmingen daarvoor, in 2015, stemde de PVV in het voordeel van Rusland. Telkens als onderdeel van een opvallende minderheid (378-111 en 591-32).

Wilders
Beeld:

Russofobie

En nu gaat Kamerlid Wilders dus op bezoek bij de Russen. Om dit kracht bij te zetten, bestempelt hij de dominante Nederlandse houding richting Rusland als ‘russofobie’. Zelf is hij het naar eigen zeggen ook niet altijd eens met het Russische beleid. Maar de ‘russofobie’ schept volgens hem valse vijandbeelden die ‘verhullen wat echt belangrijk is’, namelijk de strijd tegen de islam. Eerder was een bezoek aan Rusland nog niet mogelijk vanwege veiligheidsomstandigheden. Wilders’ gewapende lijfwachten zouden geen toegang krijgen tot stemlokalen, omdat vuurwapens daar verboden zijn.

De fobie of weerstand, zoals u wilt, is gebaseerd op Poetins bestuur. Volgens de Nederlandse politiek mikt hij al jaren op een sterk en homogeen Rusland en zet hij zich af tegen Europa. Bovendien is zijn functioneren niet bepaald democratisch en worden politieke tegenstanders op dubieuze wijze ontkracht.

Dat laatste is natuurlijk niet van toepassing op Kamerlid Wilders. Maar de eerste twee punten vertegenwoordigen overeenkomsten tussen Poetin en Wilders. De PVV is immers ook niet de meest democratische partij.

Wilders zegt tegengewicht te willen bieden aan de hysterische russofobie. Maar daarbij moet worden opgemerkt dat deze zogenaamde russofobie van gelijke aard is als de ‘partijvoordevrijheidfobie’. We moeten russofobie namelijk voorlopig definiëren als de afkeer van patriottisme in georganiseerde maar matig democratische vorm.

Op tournee van Cleveland naar Koblenz…

In de zomer van 2016 sprak Kamerlid Wilders op een Republikeinse bijeenkomst van Trump-supporters in Cleveland, Amerika. ‘De hoop van de westerse beschaving’ werd Wilders genoemd. Moslims en de islam stonden vanzelfsprekend centraal. Het is het eerste in het oog springende internationale optreden van het afgelopen anderhalf jaar.

Begin dit jaar – januari 2017 – volgde het congres van de fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF), de eurosceptische patriotten. In Koblenz waren alle usual suspects aanwezig: Marine Le Pen (Front National), Frauke Petry (Alternative für Deutschland – zij is inmiddels opgestapt omdat de partij volgens haar te extreem werd) en Matteo Salvini van de spritz-nationalistische Lega Nord.

Opnieuw stonden massa-immigratie en islam nadrukkelijk op de agenda. Opvallend: al deze kopstukken hadden reeds bezoek gebracht aan Rusland. Het plan van Kamerlid Wilders om naar Rusland te gaan, is volgens de NRC zelfs het gevolg van dit ‘pact van Koblenz’.

…en van Brussel naar Moskou

Daarna volgde de geplande ‘islamsafari in de jihadhoofdstad van Europa’ met Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter, te Brussel. Deze werd eerder deze maand afgeblazen op last van de Belgische autoriteiten. De Brusselse burgemeester noemde het bezoek bij monde van zijn woordvoerder provocent, choquerend en beledigend.

De visite aan Rusland ligt geheel in lijn met Wilders’ internationale bezoeken aan politieke collega’s van gelijke patriottistische snit. De nationalisten kijken in hun zoektocht naar steun en samenwerking over de grens en lijken zo een Alternatieve Unie (AU) te vormen.