Spring naar de content
bron: ANP/Remko de Waal

Uitvaart geregeld? Bij het grofvuil zetten mag niet

U en ik begrijpen er he-le-maal niets van. Zoveel is duidelijk na het verschijnen van een onderzoek naar Nederlanders met (en zonder) een verzekering voor hun uitvaart. Budgetvoorlichter Nibud zocht voor ons uit dat doodgaan vooral meer kost dan we denken. Een inkijkje in een wereld van onwetendheid en moordende concurrentie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Enkele voorbeelden uit het onderzoek van Nibud: Nederlanders met een uitvaartverzekering weten niet of de verzekeraar wel alle kosten van de uitvaart dekt, de kosten worden vaak te laag ingeschat en u en ik weten meestal niet eens wát voor verzekering wij hebben afgesloten. Als we dat al hebben gedaan.

Gemiddeld zitten we er aardig naast

Het Nibud stelt bovendien dat een ‘gemiddelde uitvaart’ zo’n 7500 euro kost, terwijl de ‘gemiddelde uitvaart’ door de ‘gemiddelde Nederlandse burger’ op ongeveer 6000 euro wordt geschat. Gemiddeld zitten we er dus aardig naast. Tot slot denken mensen zonder uitvaartverzekering genoeg geld voor een uitvaart achter te laten. Een misvatting.

Volgens het Nibud verwart bijna de helft van de Nederlanders – laten we hen op ‘het gemiddelde’ houden – de overlijdensverzekering met een verzekering die de kosten van een uitvaart vergoedt. Ten onrechte. Deze verzekering is bedoeld om inkomensverlies op te vangen. Derhalve kunnen u en ik onze hypotheek of huur blijven betalen.

Laten we deze onwetendheid van De Gemiddelde Nederlander als uitgangspunt nemen voor uitspraken als ‘zet mij maar bij het grofvuil’. Dat mag volgens de wet niet, blijkt uit het verhaal ‘Dood op krediet’ van Bert Nijmeijer in de aanstaande wintereditie van HP/De Tijd. “De nette oplossing,” vertelt uitvaartondernemer Jan-Jaap Palma in het genoemde stuk, “is dan achterom naar het crematorium.”

Uitvaart
Beeld:

Moordende concurrentie

Zodoende bestaan er ook uitvaarten die akelig dicht tot de essentie van een kille crematie komen: telefonisch overleg, kist, vervoer, verzorging, kleding en koeling voor 1250 euro. U leest het goed; zo gek zijn wij, Gemiddelde Nederlanders, allerminst. Met onze schatting van zo’n 6000 euro voor een uitvaart blijken we plots op het allerlaatst helemaal niet zo gierig als het vooroordeel klinkt. Maar dat terzijde.

De concurrentie op de uitvaartmarkt is moordend. Door onder meer vergrijzing blijft het aantal sterfgevallen de komende jaren toenemen. Met jaarlijks bijna 150.000 sterfgevallen en tegen de 2000 ondernemers in de uitvaartbranche is het keihard knokken. Het aantal uitvaartondernemingen zou zelfs sneller stijgen dan het aantal uitvaarten. Onder meer de bekende makelaar en tv-presentator Harry Mens stapte eind vorig jaar in de branche.

Tot slot nog een tip van de sluier uit het stuk van Bert Nijmeijer in de aanstaande papieren editie van HP/De Tijd. Tot op heden zijn we nog altijd tevreden over uitvaarten. We willen namelijk graag kunnen zeggen dat de uitvaart tenminste mooi en waardig was. Je hoort nooit mensen zeggen dat het een flop was. Bedroefd, dankbaar, maar tot tevredenheid geneigd, schrijft Nijmeijer.

Keurmerk voor uw uitvaart

Toch begint het op de uitvaartmarkt wat te rommelen. Een keurmerk zou in de toekomst weleens verplicht kunnen worden. Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA – een van de grote drie spelers op de uitvaartmarkt – pleitte eind vorige maand voor meer zelfregulering. Het Keurmerk Uitvaartzorg, een vrijwillig stukje zelfregulering, zou niet meer afdoende zijn. In een eigen persbericht van DELA stipt Doeve het gezamenlijk belang van kleine en grote ondernemers aan.

Wel of geen keurmerk – zolang De Gemiddelde Nederlander niet eens weet waarvoor hij of zij zich verzekert, lijkt bij een keurmerk toch echt de minste prioriteit te liggen.

Update 29 november, 16u27. Bom onder onderzoek Nibud
Wij zijn juist he-le-maal op de hoogte van uitvaartkosten. Huh?

Er lijkt een ware bom onder het onderzoek van het Nibud te liggen. Volgens Peter van Schaik van uitvaartmarkt.nl zijn de kosten van een uitvaart, na jaren van oplopende kosten, in 2016 juist weer gedaald. Oorzaken: de toegenomen concurrentie en de komst van zogenoemde ‘budgetuitvaarten’. Een begrafenis kost volgens uitvaartmarkt.nl gemiddeld 4950 euro, een crematie 4300 euro. Lager dan het Nibud stelt. U zou dus wel degelijk weten wat enkel een uitvaart kost. Hoe het zit? Volgens uitvaartmarkt.nl zou het onderzoek van het Nibud zijn betaald door uitvaartverzekeraar Yarden, dat onlangs nog in het nieuws kwam omdat het families tot wel duizenden euro’s extra’s laat betalen.

Maar waarom zou Yarden zo’n onderzoek van het Nibud dan sponsoren? Als uitvaartkosten (te) hoog worden voorgesteld, zullen mensen eerder geneigd zijn een uitvaartverzekering te sluiten, aldus het persbericht van uitvaartmarkt.nl. En, inderdaad, in het onderzoek van het Nibud valt te lezen: “Ook danken wij Yarden voor het deelgenoot maken van hun praktijkervaringen en het financieel mogelijk maken van dit onderzoek.”
Wordt ongetwijfeld vervolgd.