Spring naar de content
bron: ANP/Piroschka van de Wouw

De spelregels van de staatswiet gaan het succes ervan bepalen

De overheid gaat zijn eigen wiet kweken. Het aangekondigde experiment werd positief ontvangen door verschillende gemeenten, maar die bakkeleien nu over de opzet van het experiment. Zij willen de sterkte van hun eigen geteelde wiet gaan beperken en ze pleiten voor een plaatsgebonden aanpak. Minister Grapperhaus ziet dat niet zitten en houdt vast aan een uniform experiment. De cannabisbranche reageert sceptisch. “Bij een experiment moet je open staan voor meerdere mogelijkheden en niet op voorhand alle opties dichtmetselen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joris de Vogel

Het experiment met staatswiet komt in de plaats van de Wietwet van Vera Bergkamp (D66). Die wet moet coffeeshops in staat stellen om hun cannabis legaal in te kopen bij gedoogde telers. Het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) zat samen met de Bond van Cannabis Detaillisten om tafel bij het opstellen van die wet, maar zijn nu niet gevraagd om mee te denken en voelen zich niet gehoord.

Top-down-experiment

PCN-bestuurslid en coffeeshophouder Wouter van Egmond ziet de bui al hangen. “We zijn bang voor een top-down-experiment dat bij mislukking door bepaalde politieke partijen gebruikt zal worden om de coffeeshops in het verdomhoekje te plaatsen.”

Minister Grapperhaus heeft al duidelijk gemaakt dat het echt één uniform experiment gaat worden, zoals ook in het regeerakkoord staat. De geïnteresseerde gemeenten pleiten juist voor verschillende experimenten, zowel met als zonder rol voor coffeeshops. Dat is uiteraard tegen het zere been van de PCN. Toch zijn zij ook niet meteen enthousiast over een uniform experiment. Van Egmond: “Als het doel van het experiment is om er zoveel mogelijk van te leren, zoals de minister zegt, dan vinden wij niet dat er op voorhand al allerlei beperkingen moeten worden opgelegd.”

THC-gehalte

In dat licht is Van Egmond tegen het op voorhand maximaliseren van de sterkte. Dit wordt bepaald aan de hand van het THC-gehalte. In 2016 was het gemiddelde THC-gehalte van nederwiet 16,1 procent. De gemeenten willen dat nu beperken tot 15 procent, om het risico op psychoses bij gebruikers uit te sluiten. Volgens Van Egmond leidt de beperking echter niet tot de beloofde gezondheidswinst, omdat gebruikers niet over zullen schakelen op minder sterke cannabis. “Sommige mensen willen een lager percentage THC, anderen een hoger. Het overgrote deel van de gebruikers weet heel goed wat ze willen.”

Hij verwacht dat het experiment in dat geval alleen maar tot een toename van de illegale handel zal leiden. “Elke kilogram legale wiet minder, is een extra kilogram illegale wiet,” zo is de verwachting van de coffeeshophouder. Dat zou weer tot minder transparantie leiden over de herkomst van de wiet en de mogelijke aanwezigheid van schimmels, bestrijdingsmiddelen en zware metalen. Daarmee zou het experiment juist precies het tegenovergestelde effect bereiken.

Het succes van het experiment zal afhangen van de opzet. Een vanuit het ministerie opgelegd uniform experiment, zonder steun van de gemeenten en coffeeshops, lijkt weinig kans van slagen te hebben.