Spring naar de content

Vergeet de haringtestheisa, kijk naar de echte oorlog

“Voetbal is oorlog,” is een bekende gevleugelde uitdrukking van oud-bondscoach Rinus Michels. Tegenwoordig lijken ontelbare kleine gebeurtenissen – van een tweet tot de haringtest van het AD aan toe – een groots conflict te ontketenen, maar de echte zin en onzin wordt vaak vergeten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Neem nu die haringtest van het Algemeen Dagblad. “Hoe betrouwbaar is die test werkelijk?” vroeg Eva Jinek zich met een strak gezicht af tijdens de start van een nieuwe seizoen van haar talkshow Jinek. Haringverkoper Lon Oosterboer mocht zijn verhaal doen. “Met een 0 in de haringtest trek je niet echt nieuwe klanten,” stelde de visboer. Hij kreeg bijval van oliebollenverkoper Grietje Kooistra. “Die smeerlapperij van zo’n oliebollentester maakt je kapot,” vond ze.

De tekst gaat hieronder verder. 

Het duo werd bijgestaan door advocaat Michaël Van Basten Batenburg, die meende dat ‘er veel geld om gaat in de koffietest, friettest, oliebollentest van het AD’.

En dat zal zeker, en als de krant zich heeft laten beïnvloeden — zoals verschillende partijen opmerken — is de compensatie-eis van de haringboeren te rechtvaardigen.

De échte haringoorlog

Toch merkte columnist Tim Jansen afgelopen weekend al terecht op dat we verder moeten kijken dan ‘ons haringoorlogje’. “We kunnen ons beter richten op de echte haringoorlog,” schreef hij.

En die oorlog is nu gaande. Op de Noordzee. Hoe zit dat?

Koppositie dankzij gereguleerde wateren

De meeste haringen zitten op dit moment in het Britse gedeelte van de Noordzee. Alleen kunnen wij Hollanders onszelf in die wateren ook te goed doen aan haring. De vangst wordt namelijk door EU-quota uit 1983 gereguleerd en daardoor vangen onze haringvissers de meeste haringen. Door de Brexit en het heronderhandelen van verdragen hopen de Britse vissers dat de EU-quota aangepast worden en ze het Britse gedeelte van de Noordzee voor zichzelf kunnen houden. “Wanneer de Britten in hun opzet slagen en de haringen niet spontaan naar Nederlandse wateren zwemmen, hebben we een groot probleem,” stelt Jansen.

Dus: als de Brexit-onderhandelingen – die met de voorlopig mislukte grensdeal in Noord-Ierland weer spaak zijn gelopen – eindelijk succesvol zijn, zal onze haringmarkt bij een mogelijk volgende haringtest volkomen anders zijn.

Onderwerpen