Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Debbie Hill

De Hunger Games van Trump lijken nog steeds niet ten einde

De Hunger Games van Trump: HP/De Tijd schreef in augustus al een artikel over politici en bewindvoerders die slachtoffer zijn geworden van Trumps politieke spelletjes. De afgelopen maanden is het lijstje flink uitgebreid. Een hoognodige update.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink
Trump
Beeld:

Vrede in het Midden-Oosten

Een kersverse ontwikkeling in het Trump presidentsimperium: gisteren maakte Trump bekend aan Palestijnse president Mahmoud Abbas dat hij de Amerikaanse Ambassade in Israël zal verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Met deze handeling zet Trump de vrede in het Midden-Oosten op het spel. De Amerikaanse president erkent hiermee namelijk Jeruzalem als hoofdstad.

Amerika is hiermee het eerste land ter wereld dat een ambassade opent in Jeruzalem sinds Israël het oostelijke stadsdeel vijftig jaar geleden veroverde op Jordanië en annexeerde. Ook al heeft Trump tijdens het schrijven van dit artikel zijn toespraak nog niet gehouden, in de Arabische wereld wordt woedend gereageerd op de verplaatsing van de ambassade. De Palestijnse vertegenwoordiger in Groot-Brittannië noemt de stap van Trump een oorlogsverklaring. Hij spreekt van een doodskus voor het vredesproces.

Trump
Beeld:

Steve Bannon

Het is al even geleden, maar dat maakt Steve Bannon als slachtoffer van Trumps Hunger Games niet minder prominent. Afgelopen augustus werd de Chief Strategist en Senior Counselor op straat gezet, volgens velen omdat Bannon erg veel op Trump lijkt. En dat botst.

Bannon zelf stond positief in zijn vertrek: “Ik verlaat het Witte Huis en ga oorlog voeren voor Trump tegen zijn tegenstanders, op Capitol Hill, in de media en in het Amerikaanse bedrijfsleven.” Toch lijkt de band tussen de Amerikaanse president en Bannon minder vriendelijk. Bannon zou onhandelbaar zijn gebleken in het Witte Huis, sprak het beleid van Trump meerdere malen tegen en lag constant in de clinch met andere leden van de Trump-administratie.

Trump
Beeld:

Tom Price

Voormalig minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Tom Price is het ultieme voorbeeld van hoe Trumps machtsspelletjes werken. Afgelopen september stond Price op straat, niet zozeer omdat hij meer dan twee dozijn aan privé-vluchten nam op kosten van de belastingbetaler, maar omdat hij het belangrijkste principe van de Amerikaanse president schond: laat Trump nooit slecht uit de verf komen, vooral niet in de pers.

Price zorgde voor veel afleiding in de week dat Trump wilde focussen op het voorstel voor belastingherziening. Hij stelde namelijk dat Trump te weinig aandacht besteedde aan draining the swamp, oftewel het ‘zuiveren van de Amerikaanse politiek’. En dat doe je niet bij Trump: je bekritiseert hem niet, anders kan je inpakken. Et voilà!

Trump
Beeld:

Sebastian Gorka

Trumps stafchef, John F. Kelly, heeft een dikke vinger in de pap als het gaat om het aanblijven — of ontslaan — van Trumps werknemers. Zo blijkt maar weer met Sebastian Gorka, voormalig adviseur van de Amerikaanse President. Gorka werd enkele maanden geleden op straat gezet nadat Kelly intern zijn ongenoegen had geuit over Gorka. De stafchef van de president zou volgens functionarissen in het Witte Huis weinig interesse hebben om Gorka aan te houden als adviseur.

Gorka was in de tijd dat dit nieuws naar buiten kwam op vakantie (vast toeval), vervolgens kwam The Federalist met een document wat leek op een ontslagbrief van Gorka. Het Witte Huis ontkende vervolgens dat Gorka ontslag had genomen, maar stelde wel dat hij niet meer werkzaam was in Trumps administratie.

Trump
Beeld:

Rex Tillerson

Al is Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, officieel gezien nog werknemer van Donald J. Trump, er wordt al maanden gespeculeerd over zijn ontslag. Een week geleden werd Trump tijdens een persconferentie gevraagd of Tillerson ontslagen zou worden, zijn respons was: “Hij is hier. Rex is hier.”

Deze nietszeggende woorden zijn kenmerkend voor de nogal vage band tussen de twee, echt goed hebben ze het nooit met elkaar kunnen vinden. Al maanden speculeren media over Tillersons (toekomstige) ontslag en er zou zelfs al een opvolger voor de minister gevonden zijn: CIA-directeur Mike Pompeo. Allesbehalve een ontspannen werksfeer voor Tillerson, dus.

To be continued… Happy Hunger Games! And may the odds be ever in your favor.

Onderwerpen