Spring naar de content

Rapport: politie heeft te veel personeel

Nieuw ideetje van Guusje ter Horst om de greep op haar onderdanen verder te versterken: de blaastest voor voetgangers. We moeten daar volgens Ter Horst verder niet te veel achter zoeken. Het is niet de bedoeling dat de politie duizenden voetgangers een makkelijke boete aan gaat smeren, de test is alleen bedoeld om dronken relschoppers aan te kunnen pakken. Weer meer taken voor de zeldzaam bureaucratisch Nederlandse politie, waar volgens een ontluisterend rapport veel te veel mensen in dienst zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Die argumenten klinken vertrouwd in de oren. Na 11 september zijn het preventief fouilleren en de identificatieplicht ingevoerd onder het mom van terreurbestrijding. Ook daar verzekerde Den Haag de burger dat het zeker niet de bedoeling was om duizenden onschuldige burgers lastig te vallen en zomaar boetes uit te gaan delen. Intussen hebben er honderdduizenden mensen een boete gekregen  omdat ze geen ID konden laten zien, maar is er door de maatregel nog niet één terrorist of serieuze crimineel gepakt. De Amsterdamse politie deinst er inmiddels niet voor terug om op straat nagelsschaartjes uit de handtasjes van toeristen te halen. Veiligheid voor alles.
Bij deze dus de voorspelling dat de blaastest voor voetgangers voor de politie straks weer een fijn speeltje wordt om de bonnenboekjes snel vol te krijgen.
Nederlandse politici hebben de Pavlov-reflex om bij problemen rond veiligheid en openbare orde altijd direct te kiezen voor méér bevoegdheden voor de politie- zonder te kijken of de politie zelf misschien beter of slimmer kan werken. Zo laat de Nederlandse politie ieder jaar tienduizenden min of meer panklare strafzaken liggen, omdat ze te weinig goede rechercheurs heeft, schreef HP/De Tijd eind augustus.

De politietop wijst dan altijd direct naar Den Haag en klaagt dat ze te weinig geld krijgen. Maar dat is te makkelijk. De Nederlandse politie is een zeldzaam bureaucratische organisatie, waar heel veel geld verspild wordt. Begin deze maand verscheen er een [[download file=”2009-09/blg21071_copy1.pdf” icon=”” text=”ontluisterend rapport” title=”ontluisterend rapport” ]] over de bureaucratie bij de 26 Nederlandse politiekorpsen.

Er kan volgens de onderzoekers van KPMG zeker 259 miljoen bespaard worden door zo’n tweeduizend medewerkers van de ondersteunende diensten weg te saneren- let wel: zonder dat er ook maar één agent of rechercheur weg hoeft. Zo heeft de politie in totaal maar liefst 450 communicatiemedewerkers in dienst. Daarvan kunnen er wel 250 weg, rekent KPMG voor. De korpsen hebben samen ook 1751 personeelsmedewerkers. Daarvan kunnen er wel 736 weg. Zo gaat dat pagina na pagina maar door: allemaal geld en mankracht die niet gebruikt worden om boeven te vangen.

Het ministerie heeft zijn uiterste best gedaan om het te begraven onder een oersaaie titel -Feasibility Studies naar de PIOFACH taken van de Politie- maar het rapport is eigenlijk verplicht leesvoer voor iedere belastingbetaler die zich afvraagt wat er met zijn geld gebeurt. Het is in ieder geval een goede vraag om in het achterhoofd te houden als er weer eens een minister of korpschef roept dat de politie meer bevoegdheden of geld nodig heeft: zijn al die communicatiemedewerkers al omgeschoold tot agent?

Onderwerpen