Spring naar de content

‘Fokverbod op Pim Fortuyn-hondjes slaat nergens op!’

De Dierenbescherming wil een fokverbod op rashonden. Niet omdat ze te agressief zijn, maar omdat er met 40 procent van de rashonden ‘iets mis is’ en ze ‘niet meer te redden zijn’. Met name de Cavalier King Charles-spaniëls, ook wel bekend als de Pim Fortuyn-hondjes, moeten het ontgelden. Eén op de acht van deze mormeltjes heeft last van een knellend schedeltje. En dat veroorzaakt deze viervoeters hoofdpijn. Volgens Carla Kok, vice-voorzitter van de Cavelier Club Nederland, slaat het fokverbod op haar hondjes nergens op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Mevrouw Kok, dit fokverbod slaat natuurlijk in als een bom!
“Nou het slaat eigenlijk nergens op. Ze reageren op een sensatie-uitzending van de BBC van een jaar geleden!”

Maar de hondjes zijn ziek, door inteelt.
“Die ziekte komt natuurlijk wel voor bij ons ras, maar ook bij andere kleine rassen.Wij doen er meer aan dan andere verenigingen, daarom komen we in de picture.”

Kunt u het ras niet genezen?
“Via een MRI-scan kun je aantonen of de Cavelier drager is van de genetische ziekte. Maar hoe het vererft is niet duidelijk. Het ligt niet aan het doorfokken, want ook twee gezonde hondjes kunnen zieke nakomelingen werpen.”

Eén op de acht heeft een knellende schedeltje.
“Een heleboel kleine rassen hebben hetzelfde probleem als de Maltezer, de Boston terriër en de Chihuahua.”

Maar ze hebben toch pijn?
“Caveliers overlijden er zelden aan. Honden hebben dan wel bepaalde gaten in hun ruggenwervel, maar ze kunnen het hebben. Die hebben daar dan hun leven geen last van.”

Toch wordt er opgeroepen tot een fokverbod.
“Het is vreselijk als honden pijn moeten lijden, maar het is niet haalbaar. We zullen vanavond zien wat de specialisten er over zeggen. Er komt op ons ras ook geen fokverbod”

Waar voorziet u dat wel?
“De Engelse Bulldog, daar wordt wel erg op doorgefokt. Die stond twintig jaar geleden tien centimeter hoger op de poten, maar de mensen wilde hem kleiner en krommer. Die honden kunnen ook niet meer natuurlijk gedekt worden, dag gaat via kunstmatige inseminatie. De schedeltjes van de pups zijn in verhouding ook zo groot dat die alleen met een keizersnede ter wereld gebracht kunnen worden, dat vind ik dus niks. ”

Vanavond wordt de documentaire Pedigree Dogs Exposed met commentaar van de directeur van de Dierenbescherming op de zender Het Gesprek  uitgezonden.

Onderwerpen