Spring naar de content
bron: anp

De doodklap voor Het Nationale Toneel?

De vernieuwers vinden hem te verouderd en de conservatieven te frivool. En nu dreigt de gemeente Den Haag ook nog haar subsidie in te trekken. De doodklap voor Het Nationale Toneel? Artistiek leider Hans Croiset: 'Natuurlijk ben ik niet geneigd op aanraden van een ambtenaar van koers te veranderen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mieke Zijlmans

Erg op zijn gemak ziet Hans Croiset er niet uit. Met gefronste wenkbrauwen loopt de artistiek leider van Het Nationale Toneel onrustig door de bestuurskamer, die uitkijkt op de splinternieuwe entreehal van de Haagse Koninklijke Schouwburg. „Er zijn natuurlijk altijd mensen die het niet met mijn soort toneel eens zijn." Zijn handen klapwieken in onmacht rond zijn hoofd. „Maar het is ook helemaal niet mijn bedoeling om iedereen tevreden te stellen. Dat kan ik niet, en dat wil ik ook niet. Maar dat is nog geen reden om met bezuinigingen te gaan dreigen." De onzekerheid op zijn gezicht maakt plaats voor woede. „Voor mij telt de onrust heel zwaar die wordt gekweekt in een groep mensen die moet werken vanuit een vorm van inspiratie. Ik ben het er niet mee eens wanneer daaraan wordt geknabbeld voor het oplaten van ballonnen of het plaatsen van tijdbommen door ambtenaren." 

Een vlijmscherp zwaard van Damocles bedreigt het ranke halsje van Het Nationale Toneel. Nog geen vier jaar na de start van het ensemble ligt bij de gemeente Den Haag een notitie op tafel waarin wordt geopperd de 5,5 miljoen gulden subsidie aan het huisgezelschap van de Koninklijke Schouwburg te schrappen. Dat zou de doodklap voor de toneelgroep betekenen. Want de gemeentelijke subsidie is gekoppeld aan de voortzetting van de rijksbijdrage van vier miljoen. Valt de gemeentelijke steun weg, dan stopt die van het rijk ook. Exit Het Nationale Toneel. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap