Spring naar de content

Bloedverwanten: Sytze en Wim van der Zee

Wim van der Zee (1930) is Algemeen Secretaris van de Raad van Kerken. Zijn broer Sytze van der Zee (1939) was correspondent voor NRC Handelsblad in Bonn, Brussel en Washington en is sinds 1987 hoofdredacteur van Het Parool. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Gremmen

Wim van der Zee: „Op de dag dat Sytze werd geboren, lag ik ziek in bed. Moeder ook. Ze had een prik van de ooievaar gekregen. Ik vond dat heel mysterieus. Ik wist dat het iets met seksualiteit te maken had, maar ook dat het een geschenk van God was. Bovendien kwam de ooievaar eraan te pas en dat maakte het allemaal erg gecompliceerd. Ik vond het reuze spannend, een broertje erbij. Maar ik was er niet echt mee bezig. Ik zat altijd met mijn neus in de boeken. 

„Toen Sytze een jaar of vijf was, werd hij interessant voor me. Ik kon mijn verhalen aan hem kwijt. Ik bracht hem weleens naar bed en dan vertelde ik spookverhalen. Later bleek dat hij daarna uit angst met zijn hoofd onder het kussen sliep. Maar hij heeft het me toen nooit gezegd. De volgende ochtend wilde hij meteen weer een verhaal. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap