Spring naar de content

Gilbert & George in China

Wat begon als een grap werd voor de bedenker ervan nog een hachelijke onderneming. Want hoe doe je je voor als China-expert zonder door de mand te vallen? Met reisleider Mister Monkey King Malasch naar Gilbert & George in China.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rob Malasch

Laten we met Gilbert & George naar China gaan, had ik op de afgelopen KunstRAI min of meer als grapje geroepen. Maar tot mijn schrik bleek ik wel degelijk serieus genomen te worden. De telefoon stond niet meer stil, en in een vlaag van overmoed had ik binnen twee dagen een volledig gezelschap op een reis geboekt die nog niet eens bestond. Laat staan dat ik iets van China wist, hoewel het er alle schijn van had dat de enthousiaste reizigers in spe op basis van mijn Aziatische uiterlijk anders vermoedden. Enige gelijkenis met Mao Zedong viel inderdaad niet te ontkennen. Voorlopig liet ik het misverstand intact, zoals elke ijdeltuit die te maken krijgt met de overschatting van zijn eigen eruditie. Dat eens het uur van de waarheid zal aanbreken, is op zo'n moment een niet terzake doend detail. 

Na onderhandelingen met de Londense galerie van Gilbert & George frutselde ik met behulp van de Chinawinkel Koning Aap een aantrekkelijke all-in package in elkaar. Vervolgens haalde ik The Last Emperor uit de videotheek (want dan wist ik tenminste hoe het er daar uitzag) en verslond ik tientallen boeken en reisgidsen over China in het algemeen en Peking in het bijzonder (dit nadat een vriend me verzekerd had dat het eerder aangeschafte Berlitz-gidsje te weinig informatie bevatte om mijn eerder met veel panache voorgelogen pretenties waar te maken). Nu zou ik in ieder geval niet tot mijn eigen schande ten overstaan van het reisgezelschap verdwalen. En dat ik geen Chinees verstond, kon ik makkelijk maskeren door veel begrijpend te knikken, want ik maakte me sterk dat maar één van de twintig Amsterdamse international art-lovers die het gezelschap kende dat wel zou kunnen. Op woensdag 1 september vertrokken we, ik voorop, vanaf Schiphol.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap