Spring naar de content
bron: anp

Autocoureur Jos Verstappen: Jos the Boss

Als karter was hij onverslaanbaar en de afgelopen twee jaar won hij bijna de helft van de Formule-3 races. Maar nu een ander verhaal: testen bij het legendarische Formule-1 McLaren-team. 'What's this? You told us he was fast. You lied. He's fucking fast.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Barkman

“Opschakelen naar de zesde versnelling... 260. Terug naar vijf, beetje gas eraf, instu-door naar zes." De smalle banden protesteren even hoorbaar. „God-non-de-ju, Jos." Zijn vader werpt een kwade blik naar rechts. „Ge zijt toch nog altijd een dwaas, hè. Doe's rustig aan. Dat kan toch niet, jongen.”

„Vol gas, 320... bocht in... nu, hier op dit punt remmen, terug naar vier." De banden gieren, de geur van smeulend rubber dwarrelt de cabine in. Hij glimlacht. Links, rechts, de Ford-personenauto davert door de twee op elkaar volgende flauwe bochten. Het janken van het geteisterde rubber maakt plaats voor kortstondig gebonk als de auto over de stenen strips (curve stones), die bij het in- en uitkomen van de bochten de noodzakelijke verbreding van het wegdek vormen, dendert; we rijden op het randje. „Nu ga ik zo'n bocht met 160 het uur in, maar in de McLaren met 240," zegt hij, onderwijl schakelend. „Het gas zit er hier alweer vol op, tot de volgende bocht, die je ook bijna vol kunt nemen. Hier, net als je de bocht uit bent, ben ik er gisteren afgegaan. Huppakee, zo het gras in. Kan gebeuren, niks geraakt." 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap