Spring naar de content

Tot de dood erop volgt

Uit een recente enquête blijkt dat 43 procent van de Nederlanders voor herinvoering van de doodstraf is. Wat zijn de gevolgen van deze peiling en wat staat de politiek te doen als straks een meerderheid voor is? Een discussie tussen Max Moszkowicz, Tom Schalken en Gerrit Krol.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Henri de By & Henk Steenhuis

Het debat met als onderwerp de doodstraf vindt op verzoek van mr Max Moszkowicz plaats in zijn woonplaats Maastricht. Als Moszkowicz op de plek van samenkomst arriveert, heeft hij die zaterdagochtend inmiddels zowel het zwembad als de judomat bezocht. Als enige van de deelnemers verschijnt hij dan ook niet in de combinatie van pak en das; monter meldt de bekende strafpleiter zich om half twaalf in overhemd met korte mouw en sportjack. 

Aan tafel in Hotel Bergère zit verder professor mr Tom Schalken, hoogleraar straf- en proces-recht aan de vu te Amsterdam. Naast zijn academische werkzaamheden spreekt Schalken recht aan het Amsterdamse hof en bovendien schrijft hij een column in de Volkskrant. De derde stoel wordt bezet door de schrijver en essayist Gerrit Krol, wiens in 1990 verschenen Voor wie kwaad wil, een bespiegeling over de doodstraf nog steeds een van de weinige geschriften is die over het beladen onderwerp in het Nederlands zijn verschenen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 6 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap