Spring naar de content
bron: ANP

The art of being Freddy Heineken

"Een lelijke vent als ik moet toch wát. Als ik nou lang en knap geboren was, dan was ik natuurlijk nóóit zo leuk geworden." Ontmoetingen met Freddy 'never a dull moment' Heineken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annejet van der Zijl

De jongen bij wie hij wil afrekenen, herkent hem niet. Die is nog niet helemaal wakker of realiseert zich simpelweg niet dat dit de man is wiens naam een halve meter hoog op de gevel van de broodjeszaak prijkt. "Kunt u dat even bij de kassa doen?" vraagt hij, als Freddy Heineken hem een paar bankbiljetten toesteekt. Eén gebiedend handje richting lijfwachten die aan belendende tafeltjes opvallend onopvallend koffie zitten te drinken, zou volstaan. Of misschien een ongeduldige hoofdbeweging naar de bedrijfsleidster van het etablissement die wel degelijk wist met wie ze van doen had en knipmessend de broodjes ros kwam aandragen.

Maar nee, de bierbrouwer verheft ietwat moeizaam de 71-jarige gestalte, hinkt - hij heeft last van zijn achillespees - naar de kassa en betaalt. Hij is immers maar een gewoon mannetje. Niks interessants aan, zegt hij, moe van de mystiek die zijn naam aankleeft, het feit dat alles wat hij doet of laat wordt uitvergroot, het nooit zeker weten of er aardig wordt gedaan tegen zijn miljoenen of tegen hemzelf.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap