Spring naar de content
bron: unsplash

Het laatste bastion

'Donker bier uit het vat, open haardvuur, goedkoop voedsel, moederlijke barmaids en géén radio.' Zo omschreef George Orwell zijn ideale 'city -pub'. Maar nu verdwijnen ze in angstwekkende snelheid, en Engeland houdt zijn hart vast. Wat is er toch gebeurd met het traditionele praathol voor mannen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hieke Jippes

EIke avond van de week, rond acht uur, gaat in miljoenen Britse huiskamers de televisie aan voor een bezoek aan de ideale pub. In BBC's Eastenders is het een buurtcafé in het havengebied in oostelijk Londen, vol geslepen spiegels en rood pluche. Het heet, als duizenden pubs over heel Groot-Brittannië, de Queen Vic(toria). In Coronation Street, al 35 jaar lang de meest bekeken soap op het commerciële kanaal ITV, centreren de gebeurtenissen in de straat zich in The Rover's Return. Een echt werkmanscafé, in een denkbeeldige toffe arbeiderswijk in Manchester: kaal, maar gezellig. En dan is er nog, eens in de week, een uitstapje mogelijk naar The Woolpack, floppend hart van de gemeenschap in Emmerdale, een imaginair dorp in de Yorkshire Dales. In de Queen Vic gaan de gesprekken over racisme, in The Rover's Return over het leven in het algemeen en in The Woolpack over lief en leed in het plattelandsbestaan. 

Het is geen wonder dat de soaps op de Britse televisie om de drinkplaats draaien. Het public house neemt een centrale plaats in in het bestaan van de Engelsman. Méér dan alleen een café is het een verlengstuk van zijn huiskamer en soms zelfs de vervanging daarvan. De local is een plek waar hij naar toe gaat in de verwachting er gelijkgestemden te ontmoeten en waar hij in elk geval een praatje met de landlord of publican kan maken. De pub is een plek waar je je rustig kunt terugtrekken aan een tafeltje met een pintglas voor je, al of niet gespitst op een spelletje later: pijltjes gooien of kaart spelen. Een pub is een van de weinige sociale ontmoetingsplaatsen waar het klasseverschil wegvalt; jong en oud, overhemd en overall mengen zich zonder enige geforceerdheid. En dan wordt in echte pubs nog echt bier geschonken, uit het vat, hoppig in duizend varianten en idealiter afkomstig van een lokale brouwerij. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap