Spring naar de content

Domweg ongelukkig

Een op de tien Nederlanders voelt zich in najaar en winter somberder dan 's zomers. Toch wordt het deprimerende effect van vallende bladeren in de medische wereld afgedaan als een volkswijsheid. Maar hoe kan het dan dat lichtbak-therapieën helpen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annemiek Leclaire

Coos Blokhuis uit Zutphen, 52, was pas twaalf toen hij last kreeg van serieuze depressies in het najaar. "Ik zat maar te zitten, een beetje droevig voor me uit te staren de hele dag. Voor een kind van twaalf niet zo gewoon, natuurlijk. Niemand wist wat ik mankeerde. 'Ga maar naar huis,' zeiden ze op school, 'ga maar slapen.' " Veertig jaar lang liep Blokhuis met zijn klachten rond; hij zwierf van de ene huisarts naar de andere, maar niemand kon de stemmingswisselingen verklaren. Niet alleen voor Blokhuis, ook voor zijn vrouw was het moeilijk. "Ze had het gevoel dat ze met twee verschillende personen was getrouwd. 'In de zomer was ik actief, fietste ik zo'n 3000 kilometer, in het najaar ging de fut er weer uit. Ieder jaar vroeg ik me weer af wat er nou aan de hand was met me. Een ander springt vrolijk fluitend op de fiets, al komt het met bakken uit de lucht. Waarom kon ik dat niet?" Toen Coos Blokhuis vier jaar geleden een radio-interview hoorde met een psychiater over het verschijnsel 'winterdepressie' was het of de aarde beefde. "Wat ik jaren had gevoeld, had eindelijk een naam gekregen. Ik was dus niet gek." Opgelucht en nieuwsgierig haalde hij literatuur in huis over het toen nog jonge onderwerp, en zocht hulp. 

Nu de zomer ten einde loopt, heeft therapeutisch Nederland het weer druk. De receptionisten van psychologische hulpverleningsinstanties melden een toenemend aantal telefoontjes en ook de therapeuten in de alternatieve sector constateren een verhoogde interesse in hun diensten. De stijging in aanmeldingen lijkt direct verband te houden met de komst van de herfst. Recente onderzoeken in de Verenigde Staten brachten aan het licht dat negentig procent van de bevolking zich in de herfst en winter somberder en minder actief voelt dan in de zomer. Onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Groningen wees onlangs uit dat gemiddeld een op de tien Nederlanders licht depressief raakt van de donkere seizoenen, en drie op de honderd zo ongelukkig wordt van de herfst en de winter dat men bijstand zoekt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap