Spring naar de content
bron: anp

Religie is in

De kerkbanken raken niet voller, maar de knop van de televisie wordt wel vaker op 2 gezet. Waarom eigenlijk? En wie zijn die mensen achter 'Vrouw-zijn', 'Nederland zingt' en de Familiedag? Op bezoek bij de EO.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Op dit moment zijn 572.804 Nederlanders lid van de Evangelische Omroep. Dat is, ter illustratie, tien maal het ledental van de supportersvereniging van Ajax. Of, in misschien een eerlijker vergelijking, zes keer het ledental van het CDA. Dertigduizend van die 572.804 zijn vorig jaar lid geworden en elke dag stromen er aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum nieuwe aanmeldingen binnen — bovenstaand cijfer is dus eigenlijk alweer achterhaald. De EO is daarmee niet alleen groter dan de VARA, VPRO en NCRV, maar het is niet onwaarschijnlijk dat ze binnenkort ook de titel 'Grootste Familie van Nederland' van de TROS overnemen. Move over Ralph Inbar, here's Henk Binnendijk. 

Nog een cijfer: vorig jaar is het percentage kijkers dat op een commerciële zender afstemde met tien gestegen, ten koste van de publieke omroepen (nu nog maar veertig procent kijkers). De enige publieke omroep wiens marktaandeel stabiel bleef, en zelfs een beetje steeg, was de EO. En, laatste getal: van de vijftig hoogst gewaardeerde programma's in 1995 werden er elf door de EO uitgezonden. De EO neemt dus 22 procent van de beste programma's voor zijn rekening. De kerkbanken raken niet voller, maar de knop van de televisie wordt op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag op 2 gezet. Maar waarom? En wie zijn die mensen achter de Ronduit Club, Nederland zingt en de Familiedag eigenlijk? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap