Spring naar de content
bron: nationaal archief

Roomse jaren

Berichten uit een reservaat: de geschiedenis van het dagblad De Tijd, bijna 130 jaar de voornaamste spreekbuis van katholiek Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Een dubbele naam kenmerkt de patriciër, maar tegenwoordig schuilen er ook armoedzaaiers achter, die het alleen gered hebben door botje bij botje te leggen. Zo ontstond de dubbeltitel HP/De Tijd, uit een fusie van twee noodlijdende weekbladen die niets anders met elkaar gemeen hadden dan het snel naderende moment dat ze zouden worden opgeheven. Ze kozen in 1990 voor een gedwongen huwelijk. 

Het amalgaam verschilt inmiddels zo veel van de ingebrachte bestanddelen dat er van een nieuwe identiteit valt te spreken, al zijn er van de voorgangers nog wel vingerafdrukken te zien. Wie over het verleden meer wil weten, kan niet beter doen dan de boeken ter hand nemen waarin de dubbele voorgeschiedenis is vastgelegd. Drie jaar geleden verscheen van de hand van John Jansen van Galen en Henk Spiering Rare jaren: Nederland en de Haagse Post 1914-1990. Deze week verschijnt Dagblad De Tijd 1845-1974, geschreven door Nic. Schrama. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap