Spring naar de content

Het volkomen huwelijk

Zevenentwintig jaar zijn ze nu bij elkaar, en nog altijd hebben ze het 'interessant' voor elkaar weten te houden. Maar vanzelf gaat dat niet. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder: het echtpaar Marion Bloem en Ivan Wolffers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

Hun prachtige oude huis, ergens in de bossen tussen Utrecht en Amersfoort, is niet gemakkelijk te vinden. De lange oprijlaan kan het 's avonds niet zonder verlichting stellen. Lage lampjes staan half verscholen tussen het ijle bosgras dat de weg naar het huis omzoomt als een voile. Het is een zwijgende dag in juli. De berkenblaadjes in de voortuin hangen roerloos aan hun takken, een eekhoorn verdwijnt in de kroon van een oude eik. Het huis met zijn rieten dak, veranda's en diepe erkers lijkt stom, alsof hier nooit iets wordt gezegd of gedaan. Het tegendeel is waar. 

"Hai!" De ranke gestalte van Marion Bloem duikt op uit de bosschages links van het huis. Stevige wandelschoenen, witte katoenen broek, wit, doorzichtig truitje dat de navel bloot laat, opvallend lang zwart haar. De schrijfster/regisseuse/scenarioschrijfster/beeldhouwster/schilderes loopt door een brede, betegelde gang naar een vierkante keuken, waar haar in versleten jeans en donkerblauwe polo gehulde echtgenoot Ivan Wolffers, buitengewoon hoogleraar en adviseur in Ontwikkelingslanden, schrijver van romans en populair-wetenschappelijke boeken en essays over medische aangelegenheden, het espresso-apparaat bedient. Even later klimt Marion Bloem in een diepe houten stoel op een veranda met uitzicht op de machtige wilde tuin. "Ik heb vanochtend een lang gesprek gehad met een commissie," zegt Bloem. "Het ging over een film gebaseerd op mijn laatste boek, Mooie meisjesmond. Ze wilden weten of ik bestand was tegen de kritiek die gepaard zou gaan met werken in teamverband. De enige man in het gezelschap vond het materiaal een beetje mager. De vrouwen waren het volstrekt met hem oneens." 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap