Spring naar de content

Rumoer in Ruurlo

Het was vroeger een heel gezellig kasteel, en dat mag nu niet verpest worden door zo'n modern, roestvrijstalen pummelgeval in de tuin. Baron en baronesse Van Heeckeren contra de moderne kunst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ad Fransen

“Waren, waren, waren! De Van Heeckerens wáren zeer invloedrijk in Ruurlo en omstreken, maar nu niet meer, hoor, allang niet meer," galmt baron Carel van Heeckeren in zijn kantoor annex gastenverblijf. Het optrekje ligt in de schaduw van zijn ouderlijke woning, kasteel Ruurlo, en naast zijn huidige domicilie, de verbouwde oude garage waar vroeger de sierlijke limousines af en aan rolden. Tegenwoordig rijden de baron en zijn vrouw baronesse Van Heeckeren van Kell-van Tets in een Japanse terreinwagen. Zeer handig als de verpachte landgoederen in de omgeving moeten worden geïnspecteerd. Bovendien mag de rentmeester af en toe graag een patrijsje of haasje schieten en dan is zo'n jeep wel zo praktisch. 

Trouwens, de jacht is ook niet meer wat het geweest is: "Lieve help, als je toch ziet wat onze vrind Van Aartsen er nu van bakt met zijn nieuwe jachtwet. Wij mogen geen kraaien meer schieten, geen eksters, geen vossen, met als gevolg dat er alleen maar ongedierte overblijft." En dat terwijl het voor de landadel toch al sappelen is in deze moderne tijd. De baron: "Het rendement van het landgoed is heel laag. En dan hebben wij nog wat bossen, maar in Nederland zijn de houtprijzen allerbelabberdst." 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap